İstanbullular 'Park Meclisleri'nde



Cumhuriyet Gazetesi'nin haberine göre, Gezi Parkı’nın polis şiddetiyle dağıtılmasının ardından halk şimdi de mahallelerinin yakınındaki parklarda toplanıp forumlar düzenliyor, şehirlerinin geleceğini tartışıyorlar. Pazartesi günü Beşiktaş Abbasağa Parkı’nda kurulan forumun ardından önceki gün de İstanbul’un çeşitli parklarında insanlar fikirlerini paylaşıp öneriler sundu.

Taksim Dayanışması’ndan iki kişinin de yönlendirmesiyle Maçka Parkı’nda kurulan foruma katılanların sayısı gece boyunca giderek arttı. Şişli, Nişantaşı, Harbiye, Kurtuluş gibi çevrelerden ve esnaf, avukat, doktor, sinemacı, garson gibi farklı meslek gruplarından yaklaşık 400 kişiye ulaşan forum, saat 21.00’de başlayıp gece 23.30’a kadar sürdü. Nişantaşı’nda 25 yıldır yaşayan bir esnaf, eskiden mahallesinde her çeşit insanla birlikte yaşamanın mutluluğunu dile getiriyor:

“Şimdi de o geçmişteki duygularım yeniden depreşti. Tüm mahalleli arkadaşlara ve aramızdaki sivil polislere selamlar!” Bir sinemacı söz alıyor: “Doğru diye bildiğimiz her şeyi bu medyadan öğrendik. Artık bildiklerimizi unutup Ermeni, Rum, Yahudilerle ilgili bilgileri yeniden okuyup, öğrenmeliyiz.”

Onur yürüyüşü

30 Haziran’da “Onur Yürüyüşü” yapacaklarını anımsatan LGBT’den bir kişi ise “Bu yıl Onur Yürüyüşü teması olarak ‘direniş’i seçmiştik, sanki içimize doğmuş gibi” diyor. Bir Çevirmen, fenomene dönüşen “duranadam” eyleminin ardından kontakt kapatma eyleminin de yapılabileceği önerisini sunuyor. Halk meclisinde fikirlerini paylaşan bir avukat ise bir grup avukatla polis şiddetine maruz kalanları belirlemek amaçlı “Gezi Hukuku Grubu” kurduklarını belirterek “herkes bu süreçte yaşadığı şiddeti anlatsın ya da yakınlarınızı anlatmaya teşvik edin. Gezi ruhunun, hukukunun gerçek hayatta da işlemesini diliyorum.” dedi. İnsan hakları aktivisti bir kadın, “Bu parka artık birbirimizin, komşularımızın yüzünü görmek için de gelelim. Gezi Parkı bir semboldür. O park açıldığında orayı boş bırakmayalım. Sadece çadır kurmak değil, açıldığı gün poğaça yapıp, termosuma çayımı koyup gideceğim” diye konuşuyor.

‘Gezi meclise’

Bir bilgisayar programcısı ise www.gezimeclise.org isimli bir web sitesi açtıklarını ifade ediyor: “Bu platform sayesinde insanlar siteye mail atıyor ve halkın içinden insanlar birbirlerine oy verip yorumlarda bulunuyorlar. Şu an Meclis’te çoğumuzun temsil edildiğine inanmıyorum. Belki aramızdan birini Meclis’e ya da ya da il meclisine gönderebiliriz bu sayede.” Ayrıca 22 Haziran’da saat 15.00’te Maçka Parkı’nda “Demokrasi Piknik”i için buluşulacak.