İstanbullular'ın Seçtiği Vapurun Yapımı Tamamlandı

İstanbul Büyükşehir Belediyesince düzenlenen kampanyada halkın oylarıyla 8 model arasından seçilen 4 numaralı şehir hatları vapurunun ilkinin yapımı tamamlandı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan yazılı açıklamada, 2006 yılında düzenlenen "Haydi İstanbul, Vapurunu Seç" kampanyasında kullanılan 368 bin 575 oyun yüzde 41’ini alarak seçilen 4 numaralı modelin ilki olan ve "Fatih" adı verilen vapurun yarın Tuzla’da düzenlenecek törenle suya indirileceği ve yıl sonunda hizmet vermeye başlayacağı belirtildi.

Seçilen şehir hatları vapurunun yapımının Tuzla Çeliktrans Tersanesi’nde tamamlandığı, Türk mühendislerce inşa edilen vapurlardan ilk etapta 5 adet üretileceği bildirildi. Vapurların her birinin maliyetinin 9,3 milyon dolar olduğu, "Fatih"in ardından diğerler vapurların üçer ay arayla hizmete gireceği kaydedildi.

Vapurun özellikleri

Açıklamada, günümüz şehir hatları formuna en yakın model olan 4 numaralı vapurun boyunun 68 metre, eninin ise 13 metre olduğu, bin 800 yolcu kapasiteli vapurun saatte 14 deniz mili hız yapabildiği belirtildi. Vapurun dünyanın en gelişmiş manevra gücüne ve kabiliyetine sahip sistemlerden birisiyle donatıldığı, buna bağlı olarak mevcut vapurlardan daha kısa zamanda seferlerini tamamlayacağı vurgulanan açıklamada, 4 ana jeneratör, elektrik motoru tahrikli pervane sistemi, gelişmiş seyir cihazları ve yüksek ivmeli yavaşlama ve hızlanma özellikleri ile son derece güvenli olduğu ifade edildi.

Geniş ve ferah bir salon, panoramik camlar, klima sistemi ve minimum titreşime sahip vapurun üst, ön ve arkasının açık olduğu kaydedildi. Güvertede oturma yerleri olan vapurda, otomatik kapı sistemi nedeniyle kapıların vapur iskeleye yanaşmadan açılmayacağına dikkat çekildi. Her türlü konforun düşünüldüğü vapurun ayrıca minimum yakıt tüketimi ve ideal egzoz emisyon değerleri ile çevreci özelliğe sahip olduğu bildirildi.

Revir, bebek bakım odası, evcil hayvan barınakları, büfe, 6 adet plazma televizyon ve 1 adet DVD, GPS üzerinden uyduya kilitlenebilen dijital anten sistemi, fiziksel, engelliler için uygun rampa, engelli tuvaleti, özel ışık ve ses düzeni ile zemin kaplaması bulunan vapurda, gemicilerin halat mahallinin yolculardan ayrılarak olası tehlikenin önüne geçildiği belirtildi.