İstanbulluların Yeni Vapuru Suya İndirildi



İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 2006 yılında düzenlediği “Haydi İstanbul Vapurunu Seç” kampanyasında vatandaşların 8 model arasından oylarıyla belirlediği 4 numaralı şehir hatları vapurunun ilki törenle suya indirildi. Vapurun inşa edildiği Tuzla Çelik Trans Tersanesi’nde düzenlenen törene İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın yanı sıra, Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu, Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan, GİSPİR Başkanı Murat Bayrak, Tuzla Belediye Başkanı Mehmet Demirci, Tuzla Kaymakamı Fahri Keser, İDO Genel Müdürü Ahmet Paksoy, Çelik Trans Tersanesi Sahibi Ahmet Ötkür ile işçiler ve vatandaşlar katıldı.

İDO yeni gemilerle gücüne güç katacak

Törende konuşan Başkan Kadir Topbaş, Tuzla’nın bir süreden beri yaşanan iş kazaları nedeniyle sıkıntılar yaşadığını belirterek, kazaların olmaması için gerekli tedbirlerin mutlaka alınması gerektiğini, kendilerinin de yönetici olarak bu yönde gerekli adımları attıklarını söyledi. İstanbul’da yıllık 61 milyon olan deniz ulaşımındaki yolcu sayısını 4 yıl içinde 98 milyona çıkardıklarını ve 98 gemiyle günde 1200 sefer yapan İDO’nun, alanında dünyanın en büyük firması haline geldiğini anlatan Kadir Topbaş, 370 bin kişinin oy kullandığı “Haydi İstanbul Vapurunu Seç” kampanyasında 150 bin kişinin oyu ile 4 numaralı vapurun beğenildiğini hatırlattı.

“Şehir hatları vapuruna çok yakın dizayn edilen bu gemi ile bu şehrin simgesi olan vapurların yaşamasını sağlamış olduk. Bu vapurlar İstanbul’un simgesi” diyen Başkan Topbaş, toplam 20 tane yaptırılacak olan vapurlardan ihalesi gerçekleştirilen ilk 5’inden birinin bugün denize indirildiğini ve yılsonunda hizmete gireceğini kaydetti. Diğer 4 vapurun da 3’er aylık aralarla denize indirileceğini dile getiren Topbaş, Türk mühendis ve işçileri tarafından inşa edilen geminin her türlü konfora ve teknik donanıma sahip olduğunu vurgulayarak, “İstanbul’a hayırlı olsun. İstanbullulara kazasız belasız hizmet versin” dedi.

Türkiye gemi sanayinde dünya liderliğine doğru yürüyor

Başbakanlık Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu da Türkiye’nin gemi inşa sanayinde dünyada dördüncü, yat sanayinde de dünyada üçüncü sırada olduğunu ifade ederek, Tuzla’nın dünya ticaret filosuna yaptığı katkılarla anılmasını istediklerini söyledi. Naiboğlu, yakında İzmit, Akdeniz, Karadeniz ve Ege’de tersane ve yat imal yerleri yaparak deniz ticaretine destek vereceklerini de sözlerine ekledi.

19 yıl aradan sonra yeni bir vapur Boğaziçi’nde

İDO Genel Müdürü Ahmet Paksoy ise 19 yıl sonra ilk şehir hatları vapurunun filoya katıldığını belirterek, Türk tersanesinde Türk mühendis ve işçileri tarafından yapılan vapurun denize indirilmesinin gururunu yaşadıklarını kaydetti. Bugüne kadar birçok proje yaptıklarını, ancak hiçbirisinde bu kadar heyecan duyup hummalı bir çalışma içine girmediklerini anlatan Paksoy, bu vapur boğaz suları ile buluştuğu zaman İstanbul’a kalıcı bir eser bırakmış olacaklarının altını çizdi.

5 vapurun teslimatı 2009’da tamamlanacak

Çelik Trans Tersanesinin sahibi Ahmet Ötkür de 2007 yılı Mart ayında ihalesi yapılan ilk 5 vapurdan ilkinin inşasına 20 Ekim 2007 tarihinde başlandığını ve 3’er aylık aralarla 2009 yılında 5 vapurun teslimatını tamamlayacaklarını söyledi. Vapurun 68 metre boyunda, 13 metre eninde 1800 yolcu kapasiteli olduğunu ve 14 knot deniz mili hız yapabildiğini anlatan Ötkür, vapurun dünyanın en gelişmiş manevra kabiliyetine sahip olduğunu belirtti. Ötkür, yeni vapurun mevcut vapurlardan çok daha kısa zamanda seferlerini tamamlayacağını, gelişmiş seyir cihazları ve yüksek ivmeli yavaşlama ve hızlanma özellikleri ile yüksek güvenlikte inşa edildiğini de vurguladı.

Törende konuşmaların ardından “Fatih” ilçesinin adı verilen vapur Başkan Kadir Topbaş ve törene katılan diğer konuklar tarafından butona basılarak sirenler eşliğinde denize indirildi. Başkan Topbaş, vapur denize indirilirken “Haydi Bismillah, hayırlı olsun” dedi.

Hızlı, konforlu, çevreci

Günümüz Şehir Hatları formuna en yakın model olan 4 numaralı vapurun boyu 68 metre, eni 13 metre. 1800 yolcu kapasiteli ve 14 knot deniz mili hız yapabilen vapur, dünyanın en gelişmiş manevra gücüne ve kabiliyetine sahip sistemlerden birisiyle donatıldı. Mevcut vapurlardan çok daha kısa zamanda seferlerini tamamlayacak olan gemi; 4 ana jeneratör, elektrik motoru tahrikli azimut pervane sistemi, gelişmiş seyir cihazları ve yüksek ivmeli yavaşlama ve hızlanma özellikleri ile de son derece güvenli.

Geniş ve ferah salon, panoramik camlar, klima sistemi ve minimum titreşime sahip geminin üst, ön ve arkası açık. Güvertede oturma yerleri mevcut ve otomatik kapı sistemi ile iskeleye yanaşmadan kapılar açılmayacak. Her türlü konforun düşünüldüğü vapur, minimum yakıt sarfiyatı ve ideal egzost emisyon değerleri ile de çevreci özelliğe sahip.

İnsan ve hayvan haklarına özel saygı

İçinde; revir, bebek bakım odası, evcil hayvan barınakları, büfe, 6 adet plazma televizyon ve 1 adet DVD player, GPS üzerinden uyduya kilitlenebilen dijital anten sistemi gibi sosyal donatı alanlarının da bulunduğu gemilerde, fiziksel, görme ve işitme engelliler için de tasarımlar yer alıyor. Engelliler için uygun rampa, engelli tuvaleti, özel ışık ve ses düzeni zemin kaplaması gibi özellikler bunlardan bazıları. Yeni gemilerde, gemicilerin halat mahalli de yolculardan ayrılarak oluşabilecek herhangi bir tehlikenin önüne geçildi.