İstanbul'u 2010'da Avrupa Kültür Başkenti Seçtirelim



İstanbul'un, 2010 yılında Avrupa Kültür Başkenti olabilmesi için uzun süredir çalışılıyor. Nuri M. Çolakoğlu ile Egemen Bağış'ın ortak imzasıyla bana ulaşan, inandırıcı gerekçelerle İstanbul'un neden başkent olması gerektiğini anlatan mektuba, bir de bilgiler, istatistikler, belgeler bulunan 'İstanbul: Dört Elementin Kenti' başlıklı İngilizce bir albüm / katalog eklenmiş.

İyi hazırlanmış bir albüm. 2010 için başvuran başka adaylar hangi ülkeler? Macaristan'ın Pecs, Almanya'nın Essen ve Görlitz kentleri. AB üyesi olmayan iki ülke de başvurmuş: Ukrayna'dan Kiev, Türkiye'den de İstanbul.

Anımsatmalıyım. Bu konuda Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla, bir başvuru mektubu sunulmuştu.

* * *

Ben, gerek devletin, gerek kurumların, gerek sivil toplum kuruluşlarının, gerek üniversitelerin kültür başkenti olayına odaklanmasını öneriyorum. Çünkü bu gerçekleştiği anda, İstanbul'u bütün özellikleri ve güzellikleriyle tanıtacağız. Katalogdaki önemli bölümlerden biri: İstanbul'un Kültür Başkenti Olması İçin 10 Neden. Onu okuyan, sanırım olumlu karar verebilir.

Bu gerçekleşirse İstanbul ne kazanacak?

Maddelerden bazıları şöyle:

Kültür varlıklarımızın korunacağı ve sergileneceği yeni müzeler kurulacak, tarihi binalar yenilenecek ve yeni işlev kazandırılarak halka açılacak.
Kültür turizmi hareketlenecek, gelişecek. (Eğitimli ve kültürlü turist, normal turistin üç katı harcama yapıyor. Yani İstanbul, Avrupa Kültür Başkenti unvanıyla daha da büyük bir turizm potansiyeline sahip olacak.)

Nuri Çolakoğlu, bir projeden daha söz etti:

"İstanbul'daki 23 üniversite, Avrupa'nın 23 ülkesindeki üniversiteler ile eşleştirilerek bir kültür sinerjisi oluşturulacak.. Beşiktaş Meydanı'nda 24 hafta sürecek halka açık bir üniversite gençliği şenliği gerçekleştirilecek."

Benim de komiteye bazı önerilerim olacak. Bunların başkent seçilmemiz için şart olduğu kanısındayım. Maslak'taki kültür kompleksi o güne kadar tamamlanmalı, yurtdışından gelenlere gösterilecek başka konser salonumuz yok. Komite çalışmalarına sanatçılardan da bazı adları almalı.

* * *

Hepimizin tek amacı olmalı: İstanbul'u 2010 yılında Kültür Başkenti yapmak.