İstanbul’u Kıskandıracak Alışveriş Merkezi Yolda



Ankara’da önümüzdeki ay sonunda açılacak olan Panora, kullandığı dönüşümlü malzemeleri, orman ve peyzaj manzarası, dev akvaryumları, göğe açılan 38 metre çaplı gökkafesi ile alışverişten çok daha fazlasını sunuyor.

Panora Alışveriş Merkezi GAP, Sephora, DKNY, Zara Home, Beymen, Aldo, L’Occitane, Guess, Mocassini gibi üst sınıf markaların, Amerikan usulü dev hamburgerleriyle İstanbul’da müdavim kitlesi yaratan Num Num, zengin mönüsüyle beğenilen Midpoint gibi mekanlarıyla da lezzet avcılarının ikinci adresi olmaya aday.

Ekim ayı sonunda açılması beklenen Panora Alışveriş ve Yaşam Merkezi, aydınlık iç mekanı, 38 metre çaplı gökkafesi, dev akvaryumları, eğlence ve spa merkezinin yanı sıra GAP, Sephora, Zara Home, Midpoint, Num Num gibi üst sınıf markaları da ilk kez Ankara’ya taşıyan, doğa, tarih ve sanata olan vurgusuyla dikkat çeken bir merkez.

Oran’da 2.5 yıldır inşaatı devam eden ve nihayet Ekim’de kapılarını açmaya hazırlanan 180 bin metrekare kapalı alana ve 180 dükkana sahip Panora Alışveriş ve Yaşam Merkezi, Ankara’ya yepyeni bir anlayışı getiriyor. İş, okul ve şehir yaşamından bunalan Ankaralılar’a alışverişten çok daha fazlasını sunan, bir kaçış noktası olmayı hedefleyen Panora, yuvarlak hatlı ve oldukça ferah iç mekanından, lokasyonuna, mağaza karmasından çevre duyarlılığına kadar her şeyiyle farklı bir alternatif. Şeffaf bina yapısıyla pırıl pırıl bir güneş ışığını iç mekana taşıyan, gökkubbenin altındaki mozaikten Piri Reis haritasıyla ziyaretçilerin beğenisini toplayacak Panora’yı Proje Müellifi ve İnşaat Koordinatörü Salih Bezci’den dinledik:

Güneş gözlüğünüzü takın
Toplam 150 milyon dolara mal olan Panora’nın mimarisinde en çok önem verdiğimiz noktalardan biri güneş ışığını olabildiğince içeri taşımak oldu. Gökkafesin yanı sıra dışarıdan içerinin, içeriden de dışarının görülebildiği şeffaf camlar, tavan camları ve yüksek tavanlarla çok ferah ve aydınlık bir iç mekan yarattık. Ziyaretçilerin yazın güneş gözlüğü bile kullanabileceği, kendilerini dışarıda ama güvenli hissedebileceği, önden orman, arkadan peyzaj manzaralı bir yapı. Panora’nın hangar gibi bir yapı yerine, mümkün olduğunca doğa ve insanı buluşturacak, çevreci bir yapı olmasına özen gösterdik. Türkiye’de bir ilk olan 38 metre çaplı Gökkafes, 22 metre çaplı Selimiye Camii kubbesinden daha büyük olan, Alman Parlamento binasının kubbesi büyüklüğüne yakın çok özel bir yapı. Gökkafes’in altında ise birer santimlik mozaiklerden oluşan bir Piri Reis haritası yer alacak.

Kızılay'dan 10 dakika
Panora’ya Ankara’nın birçok yerinden kolaylıkla ulaşılabiliyor. Çayyolu’ndan 15 dakika, Mamak ve Kızılay’dan ise 10 dakikada ulaşılabiliyor. En üst gelir seviyesine de, orta gelir seviyesine de hitap eden markalara ev sahipliği yaptığı için hedef kitlemiz de buna paralel olarak A, B ve C sınıfı ziyaretçi. Doğaya, sanata, tarihe ve teknolojik gelişmeye büyük önem veren Panora, Türkiye’de bulunan alışveriş merkezleri arasında 40 bin metrekarelik en büyük peyzaj alanına sahip. Bin kişilik bir amfitiyatro ve süs havuzlarının yanı sıra yürüyüş parkurlarına sahip olan Ponora’ya, cadde kenarında egzoz dumanı içinde yürüyen insanları çekmek, burada yürüyüş yapmalarını sağlamak istiyoruz. Cam yüzeyini ahşap atmosferinde dış cephe kaplamaları saran Panora’da tamamı dönüşümlü malzemeler kullanıldı. Panora’nın çevreci yaklaşımı bununla da sınırlı değil: Tavanda ve dış cephelerde kullanılan kanat formu doğa ile bütünleşiyor. İç mekanda karşılıklı olarak konumlanan biri deniz, diğeri tatlı su akvaryumları Dubai’deki Burj El Arap otelinden esinlenerek yapıldı. Akvaryumların birinde köpekbalıkları yüzecek.

Sayılarla Panora

- İnşaat alanı: 180 bin metrekare
- Kiralanabilir alan: 80 bin metrekare
- Dükkan sayısı: 180
- Peyzaj/Park alanı: 40 bin metrekare
- Otopark kapasitesi: bin 500 kapalı/bin açık
- Kat sayısı: 3 kat
- Eğlence merkezi: 6 bin 500 metrekare
- Spor Merkezi: 5 bin metrekare
- Sinema: 12 salonlu Mars Sinemaları
- Market: 10 bin metrekare Tesco-Kipa hipermarket
- Yatırımcı ve inşaat grubu: Merkez Müteahhitlik Turizm ve İşletmecilik A.Ş
- Proje Müellifi: Salih Bezci
- Mimari Proje: A Tsarım Mimarlık Uygulama Danışmanlık

4 bin metrekare SPA, 12 salonlu sinema
Panora’daki 12 salonlu sinemanın işletmecisi ise Kanyon’daki sinemanın da işletmecisi olan Mars Group. Panora’ya "yaşam merkezi" kimliğini kazandıran orman ve Ankara manzaralı 6 bin 500 metrekarelik eğlence merkezi, 5 bin metrekarelik spor ve spa merkezi de önemli ayrıcalıkları arasında yer alıyor. Toplam 900 metrekarelik kültür merkezinde ise serginin yanı sıra sanatsal etkinlikler, konuşmalar ve toplantılar gerçekleştirilecek. Hiçbir ticari kaygı gitmeyen kültür merkezinde hayır amaçlı etkinlikler yapılacak. Panora’da temalı bölümler kapsamında ise spor, çocuk ve ev dekorasyon caddeleri yaratılarak, bazı bölümlerde yerler halı ile kaplanacak. Panaromik manzarası nedeniyle "Panora" adını alan merkezin amblemi de çevreci kimliğine uygun olarak "Dandolion" çiçeğinden esinlenilerek tasarlanmış.

İstanbul’dan Midpoint, New York’dan Donna Karan
Ankara’da kalitenin adı olmaya hazırlanan Panora Alışveriş ve Yaşam Merkezi, başkentlileri yepyeni markalarla tanıştırıyor. Bunlar arasında DKNY, GAP, Sephora, ZARA Home, Tesco-Kipa, Watson, Imaginarium, Play Planet yer alıyor. Panora’da giriş katında yer alan peyzaj manzaralı 16 restoranın 24 saat açık olması planlanıyor. Ayrıca iki bölümden oluşan ve 16 dükkana ev sahipliği eden food-court’un yanı sıra iç kısımda iki restoran daha bulunuyor. Restoranlar arasında İstanbul’dan sonra Ankara’ya gelen dört gözde marka dikkati çekiyor: Kanyon Alışveriş Merkezi’nde müşterilerin yer bulmakta zorlandığı, Amerikan usülü dev hamburgerleriyle müdavimler edinen Num Num; gerçek İtalyan kökenli restoran zinciri Pastarito; özgün dekorasyonu ve 140 çeşitten oluşan mönüsüyle beğenilen Midpoint, Avrupa’nın en büyük etnik mutfak zinciri, acıseverlerin tercihi Cantina Mariachi ve Ankara’daki ikinci şubesini açacak olan, Amerikan menşeili bagellerin tek adresi Tribeca. Panora’daki diğer bazı markalar şöyle: Tommy Hillfiger, Homestore, Beymen, Mocassini, Guess, Lacoste, Parisli Cemil, Aldo, L’Occitane, Chakra, Fabrika, Network, Tüzün, Zara, Boyner, Derimod, Miele, Koton, Cacharel.