İstanbul’u Kokluyor!



Burnu,”dünyadaki sayılı burunlardan biri” olarak kabul edilen ve bu nedenle 1.5 milyon dolara sigortalanan “şef parfümör” Andor Hun, İstanbul’un farklı köşelerini koklayarak, kenti anlatan özel bir parfüm tasarlıyor. Hun’a göre, İstanbul kokusu çok dışa dönük, hem elegan hem de otantik çağrışımlar uyandıran bir koku olmalı.

Binlerce koku üretti

Macar asıllı 79 yaşındaki Hun, yarım asırdır yaşamını burnu sayesinde kazanan ünlü bir parfümör... Binlerce koku üretip dünyanın dört bir köşesinde çok önemli şirketlerle çalışan ve geçtiğimiz günlerde “En uzun yaşayan parfümör” unvanını alan Hun, sekiz yıldır da Türkiye’de Gülçiçek şirketinin danışmanlığını yapıyor.

Hun’un son zamanlarda üstünde çalıştığı en önemli proje ise “İstanbul” kokusu... Gülçiçek firması tarafından oluşturulan 10 kişilik ekiple çalışan Hun, Ekim 2008’den beri 2 ayda bir 10-15 günlük İstanbul ziyaretlerinde kentin havasını koklayarak, esansın tasarımını biçimlendirmeye çalışıyor.

Bugünlerde proje için İstanbul’da bulunan Hun, bu yıl tamamlamayı planladığı koku tasarımı için Galata, Boğaz, Kapalıçarşı, Sultanahmet gibi İstanbul’la özdeşleşmiş mekânları geziyor.

Koku tasarımının, bir bilim ve sanat eseri olduğunu savunan Hun, “Tarihi, kültürü ve bugünün modern hayatıyla, içinden deniz geçen bu özel kent, farklı kokuları da içinde barındırıyor. Bu haliyle İstanbul’u hiçbir dünya kentiyle bir tutmam. Öyle bir koku üretmeliyiz ki, hem İstanbul’un Boğaz’ını çağrıştırmalı hem insanların telaşını, çiçek kokularını, Bizans’tan Osmanlı’ya, bugünün Türkiye’sine değişen İstanbul’u anlatan, elegan ve otantik bir çağrışımı olmalı” dedi.

2010 Avrupa Başkenti için

Gülçiçek Kurumsal İletişim Müdürü Duygu Beşbıçak, “İstanbul kokusu tasarımıyla şirketimiz bir anlamda kentin kokusal kompozisyonunu yaratmayı amaçlıyor. 2010 Avrupa Başkenti olacak İstanbul için özel bir anlamı olabilecek bu proje, ilk ‘İstanbul kokusu’ olması nedeniyle de son derece anlamlı” dedi.