"İstanbul'un 8 Aylık Suyu Kaldı"

Küresel ısınma, El Nino derken, kuraklık İstanbul'u da etkisi altına aldı. Son 50 yılın en düşük yağışını alan kentin, sekiz aylık suyu kaldı. Barajların sadece yarısı dolu.

İSKİ Genel Müdürü Dursun Ali Çodur "10 yıldan fazla süredir ilk defa aralık ve ocakta yağmur bu kadar az düştü. Şubatta da gidişat çok iyi değil malesef" dedi.

Çodur, İstanbul'un su durumunu "Bu sene bugün itibariyle barajlarımızdaki toplam doluluk oranı yüzde 55. 475 milyon metreküp de suyumuz var. Bu yaklaşık sekiz ay. Geçen yıl barajlardaki doluluk oranı yüzde 94'tü. Geçen yılın aynı gününe göre bu barajdaki suyun oranı yüzde 40 daha az" sözleriyle özetledi.

İSKİ kentin Anadolu Yakası'nı besleyen Ömerli'deki suyu harcamamak için Ağva'dan gelen Yeşilçay'daki suyu kullanıma soktu. Kentin su ihtiyacının yüzde 40'ını karşılayan Ömerli'ye Ağva'dan gelen Yeşilçay'dan üç aydır su takviyesi yapılıyor. Yeşilçay suyu nedeniyle Anadolu yakasına verilen suyun sertlik düzeyi de arttı.

İSKİ Genel Müdürü "Yeşilçay'dan şu anda günlük 850 bin metre küp su alıyoruz. Tamamını o sudan alıyoruz. Diğerlerinin tamamı da Yeşilçay'dan. Hatta vatandaşlarımızdan son zamanlarda şikayet de var. Su çok sert diye. O suyun sertliği malesef biraz fazla. Ama biz bu kuraklıkta o suyun gramını bile kullanmak zorundayız" ifadelerini kullandı.

Bu önlem alınmasa Ömerli Barajı'nın seviyesi yüzde 40'a kadar düşebilecekti. Ancak kente düşen yağış miktarında artış olmazsa bu ara çözüm kentin su ihtiyacını cevaplamaya yetmeyecek.