İstanbul'un Belediyesi'nin Tahvil İhracı Mahkeme Kararına Kilitlendi



İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Murat Karayalçın'ın 1990'lı yıllarda Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde yaptığı yurtdışı tahvil ihracından sonra ilk kez yurtdışına tahvil ihracına hazırlanıyor. 500 milyon dolarlık tahvil ihracı için mayısta karar alan İstanbul Büyükşehir Belediyesi, belediye meclisindeki muhalefetin açtığı davanın sonucunu bekliyor.

İstanbul'daki başta metro inşaatı olmak üzere yatırımları için kaynak arayışlarını hızlandıran İstanbul Büyükşehir Belediyesi yıllardan sonra ilk kez yurtdışına tahvil ihracı yapmak için hazırlık yapıyor. Belediyeler yurtdışına tahvil ihraç edebiliyorlar. Ancak Hazine ile DPT'den bir ön izin almaları gerekiyor.
 
İhraç için Avrupa ve ABD'ye gidilecek

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin bu prosedürleri tamamladığı ancak belediye meclisindeki muhalefetin yurtdışına tahvil ihracı kararının metro inşaatı mı, işçilerin maaşının ödenmesi mi yoksa başka bir gerekçeyle mi yapılacağının açıklanmadığı gerekçesiyle dava açtığı kaydedildi. Belediye yetkilileri de tahvil ihracında yabancıların ürkmemesi için davanın sonuçlanmasının bekleneceğini dile getirdiler.

Davanın sonuçlanmasından sonra danışman firma seçilecek. Tahvil ihracının Avrupa ve ABD piyasalarına yapılmasının planlandığı dile getirildi. Bunun için Avrupa'da Londra, Frankfurt'ta ve ABD'de work shop yapmayı planlayan İstanbul Belediyesi yetkilileri, bu çalışmalar için de davanın sonuçlanmasının bekleneceğini dile getirdiler.
 
İlk tahvil ihracını Karayalçın yapmıştı

Karayalçın 1990, 1991 ve 1992 yıllarında Alman ve Japon piyasalarına yönelik 5 parti halinde tahvil ihracı yapmıştı. Bu çerçevede 600 milyon dolar borçlanıldı. Ancak daha sonra Sayıştay'ın yaptığı incelemelerde Karayalçın'ın meclis kararı almadan borçlanma yaptığı eleştirisi geldi. Ödemeler konusunda da Karayalçın'dan sonra başkan olan Melih Gökçek'le sorun çıktı.