İstanbul'un Beş Yıllık Planı



İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 5 yıl içinde kentin varması hedeflenen nokta için ''yol haritası'' niteliğini taşıyan ''2007-2011 Stratejik Planı'' hazırladı. İBB, İstanbul'da 5 yıl içinde yapmayı taahhüt ettiği hizmetleri ''2007-2011 Stratejik Planı''nda bir araya getirdi.

İBB Araştırma Planlama Koordinasyon (APK) Daire Başkanlığı Araştırma Müdürlüğü'nce 11 aylık bir çalışmanın ürünü olan 191 sayfalık planda, İstanbul'un mevcut durumu ve yaşanan sorunlar tarihsel, kültürel, ekonomik açılarından ele alınıyor. İBB'nin 2011'e dek yapmayı hedeflediği çeşitli alanlardaki proje ve hizmetleri açıklayan teklif plan, önümüzdeki cuma günü İBB Meclisi'ne sunulacak. Plan taslağı, meclis ve İBB Başkanı Kadir Topbaş'ın onayının ardından uygulamaya konulacak.

İstanbul'un bugüne kadar geçirdiği evrelerin aktarıldığı stratejik planda İstanbul'un ve İBB'nin çeşitli konulardaki konumları, ''fırsatlar, tehditler, güçlü ve zayıf yönler'' başlıkları altında değerlendiriliyor. ''Planlama ve imar'' bölümünde İstanbul'un planlama ve imar alanındaki ''fırsatlar'' ı arasında ''hâlâ korunabilecek yeşil alanların var olması'' ifadesi dikkat çekiyor. ''İstanbul'a yabancı sermayenin rağbet etmesi'' de fırsat olarak değerlendiriliyor.

Eleştirilen projelere devam
2007-2011 Stratejik Planı'nın, ''Stratejik Amaçlar ve Hedefler'' başlıklı bölümünde de İBB'nin 5 yıl içinde kentte yapmayı hedeflediği projeler anlatılıyor. Bu bölümde de İstanbul'daki yüksek yapılarla ilgili hedef öne çıkıyor. Buna göre İBB, 2011 yılı sonuna dek kentin siluetini etkileyecek yüksek yapılardaki proje analiz aşamasında mevcut durumda yüzde 15 olan belirleyicilik oranını yüzde 100'e çıkarmayı amaçlıyor.

Trafik sorununun çözümü için sürekli kavşak açmakla eleştirilen İBB, bu plana göre 2011 sonuna dek 300 adet kavşağı projelendirmeyi hedefliyor. İBB yine uzmanlar tarafından eleştirilmesine karşın ''7 Tepe 7 Tünel'' projesi kapsamında 2011'e kadar 20 adet tünel yol yapmayı amaçlıyor. Planda, kamuoyu ve uzmanlar tarafından tepkiyle karşılanan Dubai Towers ve 3. köprü gibi önemli konulara ise değinilmiyor.