İstanbul'un Hava Trafiğini Rahatlatacak Uçuş Emniyet Kulesi 2010 Yılına Kaldı



Atatürk Havalimanı'nda yapımına 3 yıl önce başlanan yeni kule, sözleşmede belirtilen tarihe yetiştirilemedi. Hava trafik güvenliğini büyük ölçüde artırması beklenen kulenin açılışı 2010 yılına kaldı. Yeni kulenin inşaatı, hava kontrol sistemlerinin tek merkezden yürütülmesine imkan tanıyan Hava Trafik Yönetimi Sistemlerinin Sistematik Modernizasyonu (SMART) projesi kapsamında, 2006 Eylül ayında başlamıştı. Eski kulenin taşınmasıyla Atatürk Havalimanı apronunda yeni bir park alanının da açılması hedefleniyordu. İnşaatın gecikmesi sonucu park alanı da sürüncemede kaldı.

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü tarafından açılan ihaleyi 86 milyon 750 bin Euro'luk teklifle İçtaş İnşaat, binayı 25 Ağustos 2009 tarihinde teslim etme sözü vermişti. Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali'nin ihalesini 1997'de kazanan TAV Havalimanları Holding, 1998'de başladığı Dış Hatlar Terminali'ni 2 yılda tamamlarken, İçtaş İnşaat 3 yılda kulenin inşaatını bile bitiremedi. DHMİ yetkilileri, kule inşaatının bazı aksaklıklar sebebiyle bitirilemediğini ifade ederken, inşaatın 2010'da tamamlanacağını söylüyor.

Ancak kulenin devreye girmesi için inşaatın bitmesi de yeterli değil. Çünkü gerekli seyrüsefer cihazları ile diğer teknik malzemeler de henüz temin edilmedi. Bu sebeple kontrol kulesinin 2010'dan önce hizmete giremeyeceği belirtiliyor. Yapımı devam eden kule inşaatında, yeterli güvenlik önlemlerinin alınmaması da zaman zaman ciddi tehlikeler atlatılmasına yol açıyor. Güvenlik önlemi alınmadan vinçle kaldırılan bazı malzemeler, rüzgârın da etkisi ile bağlantı noktalarından koparak, inşaat alanına veya aprona düşüyor.

Smart Projesi, Türkiye'de 80'lerde kurulan radar ve hava trafik sistemlerinin yenilenmesini amaçlıyor. Proje halihazırda var olan eski sistemlerin, Eurocontrol ve ICAO'nun belirttiği günümüz ihtiyaçlarını tam olarak karşılayabilmesini hedefliyor. Proje ile hava sahasının sıkışan kapasitesi artırılarak uçuş güvenliği büyük ölçüde sağlanacak. 2009'da tamamlanması hedeflenen projeyle, hem ülke hava sahasının sıkışan kapasitesinin artırılması hem de hava trafik kontrol sistemlerinin modernizasyonu ve tüm ülke hava sahasının tek bir hava trafik merkezinden kontrol edilmesi öngörülüyor.