İstanbul'un İki Yakasının Arası 4 Dakika Olacak

Marmaray Projesi kapsamında eşzamanlı olarak gerçekleştirilen Ayrılıkçeşme ve Yedikule tünellerinin kazma törenine katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'un 100 yıllık hayalinin adım adım gerçeğe dönüştüğünü söyledi.

Marmaray kapsamında Anadolu yakasında Ayrılıkçeşme, Avrupa yakasında Yedikule'den tünel kazımına dün Ayrılıkçeşme'de başlandı. Kazılarda kullanılacak 3 tünel delme makinesinden Anadolu yakasındaki 2 makineye Atatürk ve Yavuz, Avrupa yakasındakine ise Fatih adı verildi. Törende konuşan Erdoğan, "İstanbul'un 100 yıllık hayali olan Marmaray'ı adım adım gerçeğe dönüştürüyoruz. 5 yıl içinde İstanbul'un her yerine toplu taşıma araçlarıyla ulaşmak mümkün olacak. Proje bittiğinde Gebze-Halkalı arasında tek yönde saatte 75 bin yolcu taşınacak. Boğazın iki yakası arasındaki ulaşım 4 dakikaya inecek” dedi.

New Yorklu da sıkıntı yaşıyor
İstanbul'daki ulaşım sıkıntısı nedeniyle valilik ve belediyenin, boyutunu aşan eleştirilere maruz kaldığını söyleyen Erdoğan, "Çarşamba günü New York'taydım. Yürümek ve pik saatlerde şehirden çıkmak imkânsız. Her türlü teknolojiye sahipler. Ama bu sıkıntıyı yine de yaşıyorlar. İstanbul'da her gün 600-700 araç trafiğe çıkıyor. 6-7 kişiye bir otomobil düşüyor. Kişi başı milli gelir arttıkça bu, ikiye üçe düşecek" dedi. Erdoğan, karayolu yanında hava yolunu da özel sektöre açarak cazip hale getirdiklerini söyledi. İç hatlardaki yolcu sayısının 20 milyona ulaştığını, lüks otobüs firmalarının bu nedenle isyana başladıklarını belirten Erdoğan, "Benim vatandaşım uçağa binecekse kabahat bizde değil. Bu, rekabettir" dedi.