İstanbul'un Kentsel Dönüşümü Mercek Altında



Coğrafi konumu ve mimari tarihiyle dünyanın en güzel şehirleri arasında yerini alan İstanbul'da çarpık kentleşme ve yeşil alanların yok olması riski bulunuyor. Mahalle kültürünün yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan İstanbul'da kentsel dönüşüm hız kazandı.

Anadolu yakası dönüşüyor
Euronews'tan Hayalsu Altınordu'nun haberine göre, İstanbul'da 1960’lı yıllarda imar izniyle birlikte hızla artan apartmanlaşma özellikle Anadolu yakasında yerini kentsel dönüşüme bıraktı. Dev konut projeleriyle birlikte yerel mahalle kimlikleri meydana geldi ve sanayi ekonomisiyle İstanbul küresel bir oyuncu haline geldi.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Tüketicilere hitap eden projeler
Kentsel dönüşüm projeleri kapsamında tüketicilerin yaşam tarzlarına hitap eden, altlarında alışveriş merkezleri ve sosyal imkanları olan projeler öne çıktı. İstanbul'da yaşanan hızlı dönüşüm, piyasadaki müşteriler için geniş ve bağımsız projeler sunuyor.

Mahalle kimlikleri risk altında mı?
21. yüzyıl şehirlerini tasarlamak için yeni tasarım araçlarının geliştirilmesi ve bunlarla kamu alanlarının tasarım seçeneklerinin ortaya konularak tartışılması gerektiğini söyleyen mimar Alexis Şanal, İstanbul’un ekolojik yönünü sürdürerek paylaşılan deneyimleri arttırmaya yoğunlaşıyor. Şanal, İstanbul’da pek çok boş alanın yeşillendirilmiş mahalle parklarına dönüştürülebileceğini vurguluyor.