İstanbul'un Kültür Mirası ve Kültür Ekonomisi Envanteri Projesi



İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansından yapılan açıklamaya göre, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Türkiye Bilimler Akademisi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsünün desteğiyle 2 yıldan uzun bir süredir üzerinde çalışılan projede, sona yaklaşıldı.

İstanbul'un tüm kültürel mirasına ilişkin detaylı bilgiler, raporlar, fotoğraflar ve tabloların ''www.istanbulkulturenvanteri.gov.tr'' internet adresinde bir araya getirileceği proje, İstanbul ile ilgili bugüne kadar gerçekleşmiş en kapsamlı arşiv çalışması olacak.

Kentin kültür haritasının çıkarıldığı, proje kapsamında derlenen kültür mirası envanteriyle kentteki tarihi dokunun korunmasına yönelik alan yönetimi, çevre düzenlemesi, restorasyon, koruma, yeniden değerlendirme çalışmalarına altlık olabilecek kapsamlı, güncellenebilir ve kolay ulaşılabilir bir veri tabanı sistemi oluşturuldu.

Kültür ekonomisi envanteriyle de İstanbul'un kültür ve sanat kapasitesi, aktörleri, üretimi, tüketimi, iş gücü, yatırım ve ticaretinin profilinin ortaya çıkartılarak, kültür ekonomisinin kent içindeki yerinin ortaya konuldu.

Envanter verileri, hem İstanbul'u yaratıcı ve buluşçu bir çevre haline getirecek hem de sektörel destek, mekansal kümelenme ve İstanbulluların kültüre daha geniş katılımının sağlanması konusunda politika arayışlarına yardımcı olacak.

Proje kapsamında, İstanbul'un taşınır, taşınmaz, somut olmayan kültür mirasına ilişkin detaylı bilgi, afiş, harita, rapor, fotoğraf, film, tablo, belge ve klasiklerin internet sitesi üzerinden erişilebilir olacak.

Toplanan tüm veriler, gerek bu ay kamuoyunun kullanımına açılacak internet portalıyla gerek farklı yayınlar üzerinden paylaşılacak.