İstanbul'un Kültürel Yüzü İnsanları Çekiyor

İstanbul'a gelen turist sayısı yüzde 10,3 oranında artarak 5 milyonu aştı. Kültür ve Turizm İl Müdürü Bilgili, bu gelişmeyi, İstanbul'un Avrupa Kültür Başkenti ilan edilmesi, Formula 1 ve Papa'nın ziyareti gibi etkinliklere bağladı

İstanbul Kültür ve Turizm Müdürü Doç. Dr. Ahmet Emre Bilgili, Türkiye'nin bir çok iline gelen turist sayısında düşüş yaşanırken İstanbul'a bir yılda gelen turist sayısının yüzde 10,3'lük artışla 4 milyon 849 binden 5 milyon 346 bine ulaştığını söyledi. Bilgili, bu artışı, 2010 Avrupa Kültür Başkenti kararı, Formula 1 yarışı, Papa'nın ziyareti, önemli zirvelere ve İstanbul'un Şampiyonlar Ligi final maçına ev sahipliği yapmasına bağladı. Kongre turizminin İstanbul için hayli önemli bir damar olduğunun altını çizen Bilgili, "İstanbul bu alandan daha fazla istifade edilmeli" dedi. İstanbul'a gelen turistin ağırlıklı olarak kültür turizmi için geldiğini de hatırlatan Bilgili, Ayasofya Müzesi, Sultanahmet Camii ve Topkapı Sarayı'nı, en fazla gezilen üç mekân olarak sıraladı.

Turistlerin genellikle havayolunu tercih ettiğini kaydeden Bilgili, şu bilgileri verdi: "Havayolu ile gelen turist sayısında yüzde 112 artış, denizyolu ile gelişlerde ise yüzde 1 azalma kaydedildi. Bu rakamlar bize ülkemizde kurvaziyer turizminin gelişmediğini gösteriyor. İstanbul'a dünya standartlarında bir kurvaziyer limanı kurulması kaçınılmaz olmuştur."

2007 yılında İstanbul'a gelmesi muhtemel turist rakamının 6,5 milyon civarında olacağını belirten Bilgili, gönlünden geçen rakamın ise 10 milyon olduğunu söyledi.

Yolcu gemilerinin yanaşacağı liman yok
Kurvaziyer turizminin İstanbul'da gelişmediğini bildiren Ahmet Emre Bilgili, bunu, Karaköy'deki limanın dışında İstanbul'da yolcu gemisi ağırlayacak liman olmamasına bağladı. Bilgili, kentin içinde, çok sayıda gemiyi ağırlayacak liman ya da limanlara ihtiyaç olduğunu söyledi.

Oktay Mehmet - Ömer Çakkal