İstanbul'un Lüks Daireleri New York Times'a Haber Oldu



İstanbul'daki Polat Tower'de 800 bin dolara satışa çıkarılan 142 metrekarelik iki odalı daire, New York Times gazetesince "Muhteşem Evler" başlığı altında tanıtıldı. Gazete, Fulya Mahallesi'ndeki Polat Tower ve möbleli olarak satışa çıkartılan daire için ayrıntılı bilgi verdiği haberinde, 142 metrekarelik iki odalı dairede biri jakuzi, iki banyo ve modern bir mutfak bulunduğuna dikkat çekti. Dairenin mobilya ve dekorasyonu için "Modern ve geleneksel Türk stillerinin bir karışımıdır. Kristal avizeler, Osmanlı antikalar ve bir piyano var" diye yazdı.

Gazeteye konuşan Türk emlak uzmanı, Londra'daki danışmanlık şirketi Place Overseas sahibi Cameron Deggin de Türk ekonomisinin büyük bir canlanma gösterirken İstanbul'daki konakların modernleştirilmesi ve mortgage uygulamanın başlatılması sayesinde Türkiye'de bir emlak patlamasının yaşandığını belirterek 2004 sonu ile 2007 sonu arasındaki dönemde fiyatların, kalite ve konuma bağlı olarak yüzde 100'e kadar arttığına dikkat çekti.
    
En fazla Boğaz tercih ediliyor

İstanbul'daki emlakçılara dayanılarak Türkiye'de faiz oranları yüksek olduğu için yabancıların ya nakit ya kendi ülkelerinden sağladığı finansman ile daire almayı yeğlediği kaydedilen haberde İstanbul'da çok değişik fiyatların bulunduğu, Boğaz'daki konakların fiyatlarının metrekaresinin 10 bin dolara çıkabildiği belirtildi.

NYT'nin görüşlerine başvurduğu emlak araştırma şirketi CB Richard Ellis Genel Müdürü Feroze Bundhun da küresel krize karşı, Türk ekonomisinin hâlâ büyüdüğünü ifade ederken konut satışlarının son bir yılda yaşanan yavaşlamaya karşın fiyatlarda büyük bir düşüş olmadığını söyledi.

Beyoğlu Apartments Real Estate'den Keith Boyle de İstanbul'daki çoğu yabancı alıcıların İngiliz olduğunu, bunun ardından Fransa, Almanya, ABD, İran ve Körfez ülkelerinden alıcıların geldiğini anlattı. Cameron Deggin de yabancıların çoğunun İstanbul'da Boğaz semtleri tercih ettiğini belirtirken alıcıların birçoğunun Türkiye'de iş ya da aile bağlantılarının bulunduğunu kaydetti.