'İstanbul'un Olimpiyat Hevesinden Çok Etkilendik'



Kurulun 24 Mart’tan bu yana İstanbul’da gerçekleştirdiği incelemeleri tamamlamasının ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Reedie, “Hem Avrupa hem Asya yakasında incelemelerde bulunduk. Gerçekten de karşılaştığımız hazırlık düzeyi ve heves hepimizi etkiledi. Hepimiz burada gördüklerimizden çok çok etkilendik” dedi.

Türk hükümetinin adaylığı desteklediğini de gördüklerini kaydeden Craig Reedie, “Zaten Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, toplantılarımıza katıldı. Pek çok bakan, belediye başkanı Kadir Topbaş ve İstanbul Valisi de toplantılarımıza katıldı. Dolayısıyla Türkiye ’de bu adaylığın ne kadar desteklendiğini gördük. İş camiasının desteğini gördük. Dün gece Başbakan’ın düzenlediği yemek vardı. Bu desteğin boyutunu gördük” diye konuştu.

IOC Olimpiyat Oyunları İcra Direktörü Gilbert Felli ise değerlendirme sürecinde her tesisi görme imkanı bulduklarını belirtti. İstanbul’un adaylığı için ayrılan 19.2 milyar dolarlık bütçenin gerçekçi olup olmadığı ve aday şehirlerden Madrid’in buna göre daha az bütçeye sahip olması konusunda Gilbert Felli, “19 milyarlık bütçe demir yolu, kara yolu, yeni İstanbul’un geliştirilmesi ve halihazırda yapılacak projeler için olacak. 2023 yılı, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılı olacak. Zaten harcanacak paralar. Oyunlar yapılsın yapılmasın bu paraların çoğu harcanacak. Bunu Olimpiyat Oyunları’na bağlı değerlendirmiyoruz. İspanya ve Madrid’in bu parayı daha önceden altyapı için harcadığını düşünüyoruz. O yüzden harcamaları gerekmiyor.”