İstanbul'un Sosyal Haritası Çıkarıldı



Kadir Has Üniversitesi İstanbul Çalışmaları Merkezi’nin TESEV işbirliği ve Bernand Van Leer Vakfı desteği ile hayata geçirdiği proje çerçevesinde İstanbul’un tüm mahallelerinin sosyal haritası çıkarıldı. Projede tüm ilçelerin sosyo-ekonomik durumları ve ilçe belediyelerinin çocuğa yönelik sosyal hizmetlerini inceledi. Proje; mahallelerdeki nüfusun eğitim, yaş ve gelir düzeyi gibi özelliklerini verirken, bireylere sunulan sağlık ve eğitim alanındaki hizmetleri de rakamlarla ortaya koyuyor.

Sözcü'de yer alan habere göre 39 ilçede yapılan araştırmada, şehirde “Hangi sokakta kaç kişi yaşıyor?, “Belediye kaç kişiye gıda yardımı yapıyor?”, “Ücretsiz kreş var mı ?” gibi soruları cevaplarken bir diğer yandan da “Hangi ilçede kaç hektar(ha) yeşil alan var?, “Toplam park sayısı kaç?”,“ Çocuk oyun grubu bulunduran park sayısı ne?” gibi soruların yanıtını bulmak mümkün.

En fazla yeşil alan Bakırköy'de
İstanbul’un 39 ilçesinde yapılan araştırmada en fazla yeşil alana sahip olan ilçe 161 hektar alan ile Bakırköy olurken en fazla yeşil alana sahip ilçeler şöyle sıralandı: Bakırköy, Fatih, Maltepe, Üsküdar, Kadıköy, Pendik, Başakşehir, Beşiktaş, Beykoz, Küçükçekmece, Avcılar, Kağıthane, Esenyurt, Zeytinburnu, Beyoğlu, Bayrampaşa, Ümraniye, Arnavutköy, Büyükçekmece, Ataşehir, Şişli, Beylikdüzü, Tuzla, Sancaktepe, Gaziosmanpaşa, Bahçelievler, Çekmeköy, Güngören, Esenler, Çatalca. İstanbul’da az yeşil alana sahip olan ilçe ise Şile oldu.

En çok park alanı Kağıthane'de
Araştırmada incelenen bir diğer konu ise ‘Hangi ilçede kaç park alanı var?’ sorusuydu. Araştırmadan çıkan sonuçlara göre en fazla yeşil alana sahip ilçeler ile en fazla park alanına sahip ilçelerin sıralamasının aynı olmadığı gözlemlendi. Buna göre en fazla yeşil alan Bakırköy’de iken en fazla park alanı 286 park ile Kağıthane’de olduğu görülda. Kağıthane’nin ardından sırayı Üsküdar, Silivri, Ataşehir, Büyükçekmece, Kartal, Sarıyer, Bağcılar, Beşiktaş, Arnavutköy, Beylikdüzü, Maltepe, Kadıköy, Tuzla, Fatih, Çekmeköy, Çatalca, Bayrampaşa ve Şile izledi.

En az park alanına ve yeşil alana sahip olan ilçe Şişli
İstanbul’un Anadolu yakasında konumlanan ve Karadeniz’e kıyısı olması sebebi ile tatilcilerin uğrak yeri olan Şile 39 ilçe arasında hem en az yeşil alana sahip olan hem de en az park alanına sahip olan tek ilçe olarak iki sıralamada da sonuncu oldu.

Reklam Goruntulenme Bolumu