İstanbul’un Su Medeniyeti Gün Yüzüne Çıkartılıyor



Büyükşehir Belediye Meclisi’nde onaylanan projeyle Roma, Bizans ve Osmanlı devletleri dönemlerinde İstanbul’a su taşıyan tarihi kalıntılar modern teknolojilerle gün yüzüne çıkartılacak ve şehrin su medeniyeti internet üzerinden dünyaya yansıtılacak.

Büyükşehir Belediye Meclisi Eylül ayı toplantılarının üçüncü birleşimini Saraçhane Belediye Sarayı’ndaki Toplantı Salonu’nda gerçekleştirdi. Meclis 1. Başkan Vekili Ahmet Selamet’in başkanlık yaptığı toplantıda, “İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti” programı çerçevesinde planlanan “Uzay Teknolojileri ve Yüzey Arkeolojisi Entegrasyonu ile İstanbul’un Eski Roma Anastasia Duvarlarının ve Su İkmal Sisteminin Araştırılması ve Web Tabanlı Arkeoloji Bilgi Sisteminin (VVEB-ArkGIS) Oluşturulması” konulu araştırma projesi için protokol imzalanmasına onay verildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Valiliği ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ortak olduğu ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nin yürüteceği araştırma projesi için TÜBİTAK’ın da “Kamu Kurumları Araştırma ve Geliştirme Projelerini Destekleme Programı” çerçevesinde onayı alınacak. Protokol, proje kapsamında söz konusu kamu kurumları arasında bedelsiz bilgi, döküman ve hizmet alışverişi yapabilmesine imkan sağlayacak.

Araştırma projesi kapsamında Türkiye ve İstanbul için çok önemli olan Roma, Bizans ve Osmanlı devletleri dönemlerinde İstanbul’a su taşıyan tarihi kalıntılar modern teknolojilerle gün yüzüne çıkartılacak ve internet üzerinde oluşturulacak bir programla dünyaya yansıtılacak. Eski Roma İmparatorluğu zamanından günümüze kadar gelen ve Trakya’dan İstanbul’a su taşıyan su ikmal sisteminin kalıntıları Uzaktan Algılama, Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Yüzey Arkeolojisi kullanılarak bir bütünlük içerisinde ortaya çıkarılacak ve sistemin yapısı araştırılacak.

İTÜ İnşaat Fakültesi Uzaktan Algılama Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Derya Maktav tarafından yürütülecek olan ve İTÜ'nün birçok biriminden öğretim elemanlarının da katılacağı bilimsel çalışmaya İstanbul Büyükşehir Belediyesi Harita Müdürlüğü ile Edinburgh Üniversitesi (İskoçya), Newcastle Üniversitesi (İngiltere) ve Freiburg Üniversitesi (Almanya) öğretim üyeleri de teknik destek verecek. Proje sonuçlarının İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti programı çerçevesinde ulusal ve uluslararası platformlarda sunulması ve sergilenmesi planlanıyor.