İstanbul'un Susuzluğuna "Baraj"lı Çözüm!



İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ni ziyaret eden Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile basın toplantısı düzenleyerek, su durumu, İstanbul'a su temini için yapılan çalışmalar ve uygulamaya konulacak yeni projeler hakkında bilgi verdi.

Eroğlu, her sene zaman zaman büyükşehir belediyesiyle birlikte su durumu, alınacak tedbirler ve derelerle alakalı toplantı yaptıklarını ifade ederek, bugün de bir değerlendirme yapacaklarını söyledi.

"Bu şehrin susuz bırakılması söz konusu değil" diyen Eroğlu, İstanbul'un yanında nehir olmadığı için su temininin asırlardır sorun oluşturduğunu kaydetti. Eroğlu, 1994'te İSKİ Genel Müdürlüğü döneminde de su temini, su meselesi olduğunu, bazı bölgelere 10 günde bir, çok iyi olanlara da 3 günde bir su verilebildiğini anlattı.

"Kuraklığa karşı tedbirimizi alıyoruz"

Eroğlu, küresel iklim değişikliği nedeniyle kuraklık ve sel baskınlarının yaşandığını, tedbirleri en kötü durumlara göre aldıklarını belirterek, "İstanbul'da kuraklık olsa dahi, su sıkıntısı olmasın" düşüncesiyle Melen Barajı'nın temelini atmaya karar verdiklerini söyledi.

Baraj inşaatının başladığını, temel atma töreninin de yakın zamanda yapılacağını anlatan Eroğlu, şöyle devam etti:

"İstanbul'da 7 yılda bir kuraklık oluyor. 17 yılda bir daha büyük kuraklık oluyor. 1994'te kuraklık vardı. 2014'te de kuraklık var. Merak etmeyin kuraklığa karşı da tedbirimizi alıyoruz. 2007'de kuraklığı hissettirmeyelim diye Melen'in suyunu Ömerli'ye akıtıverdik. İçinde tır geçen ikinci dev isale hattı inşa ediliyor. O da inşallah bu sene bitecek. Biz Istırancalar'dan 7 baraj inşa ettik. Sazlıdere, Yeşilçay devreye sokuldu. Melen Barajı ile 2-3 yıl kuraklık olsa dahi suyu barajda biriktirmek istiyoruz. Orası iklim, durum itibarıyla başka bir havza olduğu için kuraklık olmuyor. Bir de Ağva civarında 2 dev baraj inşa edeceğiz. Projelerin hazırlanıp, inşaatın yapılması için talimat verdim. Osmangazi ve Sungurlu olmak üzere dev baraj inşa edeceğiz. Çünkü İstanbul çok büyük bir şehir. İstanbul gündüz gelenlerle birlikte 17 milyon. İstanbul'u değil, bir iki gün, bir saatliğine bile susuz bırakmak bizi üzer. İstanbul'a hizmet etmek bizim için ibadettir."

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, 2014 yılı işletme durumunu da ele alacaklarını belirterek, derelerle ilgili çalışmaları olduğunu, yukarı havzalarda erozyon kontrolü ve ağaçlandırma seferberliği başlattıklarını anlattı.

"İstanbul sıkıntı yaşamayacak"

Barajlardaki su durumunun geçen sene bu tarihte yüzde 63 iken, bugün yüzde 33'te olduğunu ifade eden Eroğlu, Yelşilçay'ı ve Melen'i sürekli İstanbul'a aktararak tedbirleri aldıklarını, İstanbul'a sıkıntı yaşatmayacaklarını kaydetti.

Bakan Eroğlu, perşembe gününden itibaren Trakya'dan yağış gelmesinin tahmin edildiğini ifade ederek, su ve enerji üreten barajlarda bir problem olmadığını vurguladı.  

Türkiye genelinde su sorunu yaşayan illere su getirdiklerini dile getiren Eroğlu, susuz bırakmanın maliyetinin su getirmekten daha fazla olduğunu söyledi.

"Hedefimiz en az 30 yıl sonrasının ihtiyaçlarını planlamak. Bu yıl da Kıbrıs'a su getireceğiz" diyen Veysel Eroğlu, İstanbulluların susuzluk konusunda endişe etmemesi gerektiğini vurguladı.