İstanbul'un Tarihi Çiçek Gibi Açacak



İstanbul'un tarihi dokusunu örten çirkin yapılar Kültür Bakanlığı'nın projesiyle birer birer ortadan kaldırılacak. Yakında uygulamaya konacak proje ile ilk etapta Topkapı Sarayı, Süleymaniye Camisi ve Yıldız çevresi yeniden düzenlenecek.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İstanbul'daki kültür varlıklarının etrafındaki çirkin görüntülerin bir dönem içinde kaldırılmasının mümkün olmadığını, öncelikle önemli tarihi mekanlarda “dairesel iyileştirmeler” yapacaklarını söyledi. Günay, ilk etapta Topkapı Sarayı, Süleymaniye Camisi ve Yıldız çevresinin ele alınacağını bildirdi.

Sanayi kenti yapılması talihsizlik
Günay, İstanbul'un sanayi kenti haline getirilmesinin, "talihsizlik ve on yıllardan geriye uzanan tercih yanlışlığı" olduğunu kaydetti. "Sanayi kenti vasfının İstanbul'un coğrafyası ve tarihine uygun olmadığını" ifade eden Günay, bugün yaşanan tüm sorunların temelinde de bu tercih yanlışlığın yattığını bildirdi. Günay, "siyasetin de içselleştirdiği" bu durumdan yıllardır rahatsız olduğunu belirterek, "İstanbul'un turizm, bilim, eğitim ve kültür kenti olması gerekirdi. İstanbul, bugün, belki, nüfusu 5 milyonu aşmayan, 20-25 milyon yabancının gelip ziyaret edeceği, çok ilgi çekici ve dünya çapında bir kent olmalıydı" dedi. Bakan Günay, tarihi mekanlar etrafındayapılması düşünülen düzenlemelerle ilgili şunları kaydetti:

"Belli alanlar seçildi ve o alanlarla çevresi daire içine alındı. Oralarda iyileştirme yapacağız. Dairesel iyileştirmeler için en uygun alanın Topkapı ve çevresindeki Gülhane Parkı olduğunu düşünüyorum. Oradan başlayan bir çalışmayı İstanbul için çok yaşamsal görüyorum. Onun içindeki mekanların teker teker temizlenmesi için gayretle kollarımızı sıvadık. Aynı şekilde, Süleymaniye Camisi ve çevresinde belediyenin başlattığı, bizim de ciddiyetle takip ettiğimiz ve yeni açılımlar getirmeye çalıştığımız iyileşme çalışması var. Yıldız çevresi ise gereksiz birtakım kurum ve kuruluş ile özel dernek, vakıf ve üniversitenin girdiği bir alan haline gelmiş, oysa Yıldız da çok özel alanlardan biridir." Çalışmaların sonuçlarını hafta hafta takip ettiğini, birkaç ay sonra somut sonuçların ortaya çıkacağını anlatan Günay, bunların İstanbul'un 2010 Avrupa Kültür Başkenti olmasına da hazırlık teşkil edeceğini söyledi.