İstanbul'un Turizm Haritası Değişiyor



Yabancıların otel için yatırım fırsatı aradığı mega kent İstanbul yerli zincirlerin rekabetine de sahne oluyor. Accor Grubu ile anlaşarak pazar giren Akfen, 8 otel yatırımı yapıyor. Konut yatırımlarıyla tanınan Ağaoğlu Grubu ise Uludağ'daki Ağaoğlu My Resort otelinin yanı sıra, Ümraniye'de 114 odalı My City Hotel ile şehir otelciliği için hazırlanıyor. Amplio, Sütlüce'deki 212 odalı Hilton Garden Inn inşaatına devam ediyor.

Kurtköy Viaport AVM içindeki 330 odalı şehir otelini açarak turizm yatırımcılığına giren Bayraktar Grubu ise, Büyük Tarabya Oteli için uluslararası işletmecilerle görüşüyor.

Kozyatağı Marriot ile sektöre giren Büyükhanlı, Avrupa Yakası'nda yeni bir otel yatırımı planlarken, Cevahir Holding, Esentepe'de yeni bir şehir oteli yatırımına hazırlanıyor. Dedeman ise Türkiye genelinde faaliyet gösteren 14 otele ek olarak Bostancı ve Zonguldak'ta yapacağı yeni otellerin inşaatını sürdürüyor. İşletmesini aldığı Çorlu otelinin açılışıyla Türkiye'deki faal otel sayısı yediye ulaşan Divan Grubu'nun Elmadağ'daki inşaatı ise devam ediyor.

Galataport yatırımları başladı

Hakan Madencilik Karaköy'deki Galataport projesinin karşısındaki Vakıflar Bölge Müdürlüğü'ne ait bina ve bitişiğindeki Kozluca Han'ın 49 yıllığına yap-işlet-devret modeliyle ihalesini kazandı. Bu arazide 5 yıldızlı otel projesi planlıyor. Hilton ile Türkiye'de Hilton Garden Inn Otelleri'ni geliştirmek için stratejik geliştirme anlaşması yapan Kosifler, yakın zamanda ilk otelleri olan Kütahya Hilton Garden Inn'i işletmeye açtı. Mardin, Şanlıurfa ve Konya'da üç otelin inşaatı devam ediyor. Anadolu'da daha birçok şehirde yatırım planlayan şirketin ayrıca Bostancı için de planı var.

Limak, Beykoz'da da otel açtı

Antalya'da dört ve Ankara'da bir oteli bulunan Limak, 2009 sonunda Sabiha Gökçen Havaalanı Oteli'nin yanı sıra kısa zaman önce Beykoz ve Yalova'da iki yeni otel yatırımını daha işletmeye açtı. Makyol İstanbul Mövenpick ve Bodrum Doria Otel'in sahibi. Etiler'e 260 oda ve uzun süreli kiralamalar için ayrılmış 26 suitle hizmet verecek 5 yıldızlı otelin inşaatına devam ediyor. Grup ayrıca Taksim, Maslak ve Antalya'da yeni yatırımlar planlıyor.

Öztanık Ailesi de Zincirlikuyu'daki eski Yapı Kredi Sigorta binasını otele dönüştürerek sekizinci otelini Avantgarde markasıyla açtı. Levent'teki eski HSBC Bankası binasını satın alan Palmali Grubu burada otel yatırımı yapıyor. İstanbul ve Erzurum'daki Polat Renaissance Otelleri'nin sahibi olan Polat Holding, Balmumcu'da yatırım için Marriot ile anlaştı. Tanrıverdi Beşiktaş İskelesi'nin karşısındaki eski tütün fabrikasının yerine 14 katlı 5 yıldızlı bir otel yatırımına devam ederken, Taşyapı Kadıköy Sahili'nde yaptığı 250 odalı otel yatırımını Double Tree by Hilton markasıyla işletmeye açacak.

CVK, Park Hotel inşaatına başlıyor

Bodrum'da otelleri bulunan Tekaş İstanbul'daki ilk yatırımı olan Altunizade Princess Hotel'in inşaatına başladı. Uran ise Altunizade'deki holding binasının yerine otel yapmayı hedeflerken, Sonkar, Avcılar'da Double Tree by Hilton markası ile anlaşarak bir otel yapmakta. Reisler Deri, Kalamış Marina'nın tam karşısında 201 odalı 5 yıldızlı bir otel inşa etmekte. Taksim Savoy Hotel'i alarak CVK Hotel ismi ile tadil ederek yeniden açacak olan CVK Grup, bundan sonraki projeleri arasında Gümüşsuyu'da bulunan ve kendilerine ait olan Park Hotel'in inşaatına başlamak yer alıyor. Petek Tekstil'in ise Güneşli'de bir otel projesi bulunuyor.

Yatırımlar çeperlere gidiyor

Devam eden yeni yatırımlar İstanbul'un otel haritasını değiştirecek gibi görünüyor.Yeni haritada İstanbul'un merkezi lokasyonlarının yanı sıra çeperleri de çok fazla yatırım alıyor. Avrupa yakasında Silivri, Küçükçekmece, Büyükçekmece, Anadolu yakasında ise Pendik, Kartal ve Tuzla gibi yeni otel alanlarının çıkması dikkat çekti. Fatih ve Bayrampaşa, Bağcılar ve Esenler de yatırımcıların yeni adresi oldu.

İstanbul'da 43 yeni otel için geri sayım başladı

Önümüzdeki dönemde hizmete girecek olan yeni tesisler şöyle:

Avrupa Yakası
Diamond of İstanbul Maslak
Grand Tarabya Oteli Tarabya
Verdi Palace Beşiktaş
The Edition Hotel Beşiktaş
Arı Oteli Beşiktaş
Ortaköy Townhouse Ortaköy
Donizetti Palas Beyoğlu
Orjin Pera 1 Otel Beyoğlu
Orjin Pera 2 Otel Beyoğlu
Bomonti Turizm Kompleksi Şişli
Savanora Hotel Büyükçekmece
Adela Florya Hotel Küçükçekmece
Alrazi Küçükçekmece
Sonkar Otel Avcılar
Ulubaba Oteli Silivri
Premier Vista Silivri
Gümüşyaka Gümüş Oteli Silivri
Gold Star Hotel Fatih
Vilayet Otel Karacabey Fatih
Onur Alpozan Otel Fatih
Holiday Inn Express Bayrampaşa
Crown Plaza Bayrampaşa
Rota Otel Bağcılar
Ataköy Otel Bakırköy
Quantum Hotel Bağcılar
Focus Hotel Esenler
Porto Vita Eyüp
Anadolu Yakası
Akdağ Otel Adalar
Dedeman Bostancı Bostancı
Hilton Garden Inn Maltepe
Cevahir Maltepe Hotel Maltepe
The Green Park Pendik
Kuttim Otel Pendik
Divan İstanbul Pendik
Mir Club Country Pendik
Marist Otel Kartal
Kalamış Otel Kadıköy
Silence İstanbul Hotel Kadıköy
Corner Hotel Kadıköy
Altunizade Princess Hotel Üsküdar
EEG Otel Beykoz
Tuzla Yelken Otel Tuzla
Özdil Oteli Şile Ramada.