İstanbul'un Yarısı Hazine Arazisi Çıktı

Konut yapımına uygun arazi bulmakta zorlanan emlak sektörü arazi zengini Hazine'nin atacağı adımları bekliyor. Toplam yüzölçümü 5 bin 220 kilometrekareye ulaşan İstanbul'da devlet arazisi miktarı 3 bin 495 kilometrekare. Bir başka deyişle, İstanbul'un yarıdan fazla arazisi devletin elinde. Emlak sektörü en hareketli zamanlarını yaşıyor. İstanbul bu hareketliliğin en üst seviyede yaşandığı şehirler arasında. Ancak nüfusun hızla arttığı şehirde en büyük sorun konut yapımına uygun arazi bulabilmek.Eski İstanbul olarak adlandırılan suriçi ve çevre bölgelerinde kalan boş arazi miktarı yok denecek kadar az. Kalan arazilerin de büyük çoğunluğu devletin.

100 Trilyon Gelir Sağlandı

Bu nedenle sektörün en yakın takip ettiği kurum İstanbul defterdarlığı ve Milli Emlak Dairesi. Milli Emlak bünyesindeki taşınmazların toplam alanı 2004 sonu itibarıyla 2 bin 24 kilometrekare. Kamunun kontrolü altında olan ve kullanılmayan araziler Milli Emlak tarafından ekonomiye kazandırılmaya çalışılıyor. Geçtiğimiz yıl satışı gerçekleştirilen taşınmaz adedi 617. Toplam 968 kilometrekare alanı olan bu taşınmazlardan 33 trilyon TL'ye yakın gelir elde edildi. Kira ve irtifa hakları gibi gelirlerle birlikte Milli Emlak'ın geliri 100 trilyon TL'yi buldu.

2005 yılında da Milli Emlak'ın taşınmazları satış işlemleri hızla devam ediyor. Mart ayına kadar 151 taşınmazın satış ihalesi gerçekleştirilirken ulaşılan bedel ise 11 trilyon TL'ye yaklaştı. Bu satışlara rağmen hala değerlendirilmeyi bekleyen geniş araziler, emlak sektörü temsilcilerinin iştahını kabartıyor. Özellikle imarı olan ve konut yapımına uygun olan bölgeler için açılan satış ihaleleri heyecanla bekleniyor. Yeni arazilerin bir başka katkısı da ev fiyatlarının aşırı yükselmesini önlemesi. Arazilere yapılacak konutlar ile ev fiyatları istikrarlı bir çizgide olacak.