İstanbul'un "Yeni" Hali



Habertürk'ten Deniz Çiçek'in haberine göre, afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi kapsamında İstanbul’da kurulacak 1 milyon nüfuslu Yeni Şehir’in detayları belli oldu. 42 bin hektarlık alana kurulacak Yeni Şehir, 3. havalimanını da içine alacak. Karadeniz ve Marmara Denizi, Arnavutköy ve Esenyurt ilçelerinin arasında kalacak Yeni Şehir’de, 4 ayrı kent kurulacak.

Bu kentler, Yeni Şehir’in merkezi olarak planlanan Kayabaşı yerleşim yeri ile Mıknatıs Kent, Bio İstanbul ve Sağlık Kent olacak. Bio İstanbul Türkiye’nin ilk sürdürülebilirlik sertifikasına sahip olacak. Kentte, biyomedikal alanda çalışma yapılacak. Sağlık Kent’te de kanser araştırmaları ile organ bankası başta olmak üzere entegre bir sağlık tesisi yer alacak. Kayabaşı ve Mıknatıs Kent ise modern yerleşim yerleri olarak düşünülüyor.

Metro Hattı ile Birbirine Bağlanacak

Yeni Şehir’de sosyal donatıları fazla, güçlü ulaşım ve altyapısı ile günümüz yaşam koşullarına cevap verebilecek, konut, çalışma, eğitim ve sağlık hizmetlerinin kolaylıkla sağlandığı çağdaş merkezler kurulacak. Bu kentler, ulaşım bağlantıları ve metro hattıyla birbirine bağlanacak. Aynı zamanda Kuzey Marmara Otoyolu ile 3. köprüyle de bağlanacak. E-5 karayolu ve TEM Otoyolu üzerinde olacak.

Mıknatıs Kent

110 hektarlık alan üzerinde, yaklaşık 20 bin kişilik nüfusu ile “Yeni Şehir Projesi”nin prestij odaklarından birisi olacak. Modern kent yaşamını yansıtan, insan doğa dengesini koruyan, barınma gereksiniminin yanı sıra çalışma, sağlık, eğitim, yeşil alan gibi donatı ihtiyaçlarını bir arada sunan bir bölge olacak.

Kayabaşı Projesi
 
Yerleşim bölgesi olarak planlanan Kayabaşı, aynı zamanda Yeni Şehir’in de merkezi olarak düşünülüyor. Kayabaşı projesi, yaklaşık bin 100 hektarlık alanı kapsıyor. Kentte öngörülen nüfus 200 bin kişi olacak. Sosyal donatı, prestij konut alanları ve ticaret aksları bulunacak.

Bio İstanbul



Teknoloji ve araştırma üssü olarak kurulacak. Bölgede sürdürülebilir yaşam alanlarının gelişimine yön verecek bu proje, Türkiye’nin ilk uluslararası sürdürülebilirlik sertifikasyonuna sahip olma özelliğini taşıyacak. Kent, ilk biyomedikal bilim parkına da sahip olacak. Dünyanın en önemli çocuk araştırma hastanesi burada yer alacak.

Sağlık Kent


 
Sağlık Kent Projesi; entegre sağlık kampusu, eğitim-araştırma birimleri, uzmanlaşmış tıbbi birimler alanında çalışma yapılacak bir merkez olacak. Burada, kanser araştırma merkezi, toplum sağlığı merkezi, organ ve doku bankası gibi birimler bulunacak. Bölgede ayrıca, konferans ve kültür merkezi ile ticari birimler bulunacak.