İstanbul'un Yüzleri Metronun Duvarlarında



Ünlü fotoğraf sanatçısı Alexander BergContemporary İstanbul’a konuk oluyor. Sanatçı, "One Shot İstanbul” projesi kapsamında çektiği İstanbullu portrelerini, Taksim Metrosu’nun duvarlarında İstanbulluların beğenisine sunacak.

Contemporary İstanbul’un “Özel Projeler” adı altında yıl içerisinde gerçekleştirdiği projelerinden biri olan Alexander Berg’in “One Shot Istanbul” fotoğraf sergisi, 17 Eylül - 25 Ekim 2009 tarihleri arasında Taksim metrosunun yürüyen bantlar katında sergilenecek.

One Shot, halkla işbirliği içinde gerçekleştirilen bir portre fotoğraf çalışması. Alexander Berg’in daha önce New York ve Pekin’de hayata geçirdiği proje, her kesimden insan portrelerinden oluşuyor. Serinin her bir fotoğrafı, yalnızca tek bir çekimde polaroid film kullanılarak oluşuyor.

Nasıl başladı?

Proje, İsveç doğumlu New York’ta yaşayan fotoğraf sanatçısı Alexander Berg’e hem 2003 hem de 2006 senelerinde açık stüdyo oluşturması için mekân sağlanan New York Times Meydanı’nda başladı. Çeşitli projeler kapsamında Annie Leibovitz ve Bruce Weber gibi ünlü fotoğrafçılarla çalışan Berg, One Shot projesi kapsamında, sokaktan geçen insanları, ücret vermeden, büyük boy profesyonel fotoğraf makineleriyle portre fotoğraf çektirmeye davet etti. New York’ta iki aydan kısa bir süre içerisinde 850’den fazla portre çeken sanatçı, daha sonra bu eserleri Whitney Müzesi’ne fon bulmak amacıyla Madison Avenue’daki Donna Karan New York’ta gerçekleştirdiği kişisel sergisinde sanatseverlerin beğenisine sundu.

Bu projesiyle Berg, 2007 Dangdai Uluslararası Sanat Festivali’nde yer alması için Pekin’e davet edildi. Ünlü fotoğrafçı, Paris-Pekin Fotoğraf Galerisi’nde geçirdiği zaman içinde hem One Shot New York projesinden eserler sergiledi hem de Pekin’de 370’in üzerinde portre çekimi tamamladı. 

Nasıl çekiyor?

Alexander Berg, fotoğrafını çektiği insanların projeye aktif katılımını sağlıyor. Berg ve konuğu, çekim sürecinde ortak vizyonlarını gerçekleştirmek için gerekli içerik, ortam ve ışıklandırma hakkında konuşuyor. Bu ortak çalışma Berg’e, fotoğrafladığı kişiyle gerçekten “tanışma” fırsatı sağlayarak, onun varlığını tek bir anda ve tek bir karede yakalamasına yardım ediyor.

Fotoğrafçılar genelde tek bir resim için çok sayıda makara harcıyor ya da sayısız dijital çekim yapıyor. Ancak Berg ve birlikte çalıştığı kişi için bu projede yalnızca tek bir kare çekileceğini biliyor olmak, stüdyoda daha yüksek bir farkındalık oluşturuyor. Bu farkındalık, sanatçı ile konuğu arasındaki bağı kuvvetlendirirken, o ortamdaki gerçek varlığın da açığa çıkmasını sağlıyor. One Shot, bu varlığı arar hatta varlığın aslında ne olduğunu sorgularken, aynı anda az rastlanır, dürüst, kusursuz bir samimiyet ve dolaysızlık içeren bu fotoğraflarda varlığı yakalıyor.

Ve İstanbul...
 
Alexander Berg, One Shot serisi kapsamında üçüncü bir kent olarak uzun bir araştırma sürecinin ardından, ilk iki şehrin başlattığı hikayeyi mükemmel tamamladığı düşüncesiyle İstanbul’u seçti. Geçtiğimiz Aralık ve Ocak aylarında Contemporary Istanbul’un “Özel Projeler”i kapsamında İstanbul’a gelen fotoğrafçı, “One Shot İstanbul” projesini bir buçuk ay içerisinde yaklaşık 400’e yakın kişinin katılımıyla tamamladı. Sadece stüdyo çekimleriyle kendini sınırlamayan Berg, İstanbul’un çeşitli sokaklarında ve mekânlarında, kendisini bu şehrin bir rengi, bir parçası olarak gören yediden yetmişe herkesle çalıştı. Berg’in portresini çektiği İstanbullular arasında Cemil İpekçi, Sinan Çetin, Nurgül Yeşilçay ve Okan Bayülgen gibi ünlü isimler de yer aldı.

One Shot projesinin önemli bir özelliği de New York ve Pekin'de çekilen fotoğrafların, sadece bireyleri yansıtmadığı, bir araya geldiklerinde "New York'un yüzü" ya da "Pekin'in yüzü" denilebilecek bir kolektif fotoğraf oluşturması. Proje aynı zamanda New York, Pekin ve İstanbul’un ortak noktaları olan kozmopolit yapılarını gözler önüne seriyor. One Shot Istanbul, Batı’nın (New York), Doğunun (Pekin) ve Batı ile Doğu’nun buluşma noktası olan İstanbul’un portresini oluşturuyor.

11. İstanbul Bienali paralel etkinlikler programı kapsamında düzenlenecek olan One Shot İstanbul sergisi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ana sponsorluğu ve EPSON, GAP, Meydan AVM Ümraniye, Meydan AVM Merter ve İsveç İstanbul Başkonsolosluğu’nun destekleriyle gerçekleşiyor. Projenin bir diğer ayağı da Taksim Metrosu’nun yanı sıra GAP İstinye Park ve GAP Bağdat Caddesi mağazalarında sergilenecek.