İşte Bu Bina için Telif Mücadelesi Başlatıldı!



Mimar Orhan Akyürek, müellifleri arasında yer aldığı Ankara Milli Kütüphane Binası'nın, Milli Kütüphane Müdürlüğü tarafından kendilerine danışılmaksızın ihaleye açılmasının ardından telif hakkı için mücadele başlattı. İstanbul Serbest Mimarlar Derneği (İstanbulSMD) de bu süreçte Akyürek'i destekleyeceğini duyurdu.

Ankara Milli Kütüphane Binası projeleri, 1970’li yılların sonunda mimarlar Orhan Akyürek, Ünal Demirarslan, İnal Uşşaklı ve Demir Gökmen tarafından Bayındırlık Bakanlığı bünyesinde kurulan bir birimde hazırlanmış; Orhan Akyürek daha sonra binanın üretim aşamasında kontrollük görevi de üstlenmişti.

Milli Kütüphane Binası, 1983 yılında inşaatı tamamlanarak hizmete açıldı. Bugün de yoğun olarak kullanılan bina için 2014 yılı içerisinde Milli Kütüphane Müdürlüğü tarafından “Milli Kütüphane Binası Tadilat, Bakım, Onarım Dekorasyon ve Uygulama Projeleri ile Güçlendirme Projeleri Hazırlanması işi Teknik Şartnamesi” hazırlanarak, farklı mimarlık firmalarına işle ilgili fiyat vermeleri için gönderildi.

Yenileme projesinden haberdar olduktan sonra telif hakkı için mücadeleye başlayan Orhan Akyürek, sürece dair gelişmeleri İstanbulSMD yönetimi ile paylaştı.

İSMD'den yapılan yazılı açıklamada yaşananlar şöyle özetleniyor:

"Orhan Akyürek bu konuyu tesadüfen öğrenerek, Milli Kütüphane Müdürlüğü’nü arar ve binanın proje müellifi olarak görüşmek istediklerini belirtir. 4 Haziran 2014'te Milli Kütüphane Müdürü Zülfi Toman ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Proje İnşaat Daire Başkanlığı Daire Başkanı Volkan Uzun’un da bulunduğu bir toplantı yaparlar. Akyürek projenin dört müellifinden biri olduğunu söyler ve kısaca projenin ve yapının hikâyesini anlatır.

Binanın her noktasındaki emeklerini özetler. İstanbul’daki Akyürek Elmas Mimarlık firması bünyesinde halen mimari faaliyetlerine devam ettiğini ve dört müellifin de Milli Kütüphane’ye yapılacak her tür tadilat projesi için müellif olarak çalışmaya hazır olduklarını ve bunun 'Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına' göre müelliflerin hakkı olduğunu belirttir.
 
Buna karşılık Milli Kütüphane Müdürü, binanın müelliflerinin halen mimarlık yaptıklarını ve proje ile ilgilenebileceklerini daha önceden bilmediklerini, bu nedenle piyasa araştırması için farklı mimari ofislerden teklif istediklerini belirtir. Orhan Bey’in konuyla ilgili talebi üzerine konuyu hukuk bölümü ile görüşeceklerini ve daha sonra bilgi vereceklerini belirtirler. Ancak 'Kamu İhale Kanununa' bağlı olduklarını ve bu iş için istedikleri firmalardan da teklif toplayacaklarını belirtirler."

Orhan Akyürek’in kızı ve Dernek üyesi Çağla Akyürek Elmas'ın kendileriyle irtibata geçmesinin ardından, İstanbulSMD avukatı Erdem Türkekul ile Akyürek’in avukatlarını bir araya getirmek üzere ilk adımı attıklarını belirten İstanbulSMD Başkanı Ersen Gürsel, "Ankara’nın yakın tarihi açısından en önemli binalardan olan Milli Kütüphane'nin güçlendirme, tadilat ve dekorasyonunun, müellifi dışında bir mimar tarafından yapılması, hem Fikir ve Sanat Eserleri Yasası hem de etik açıdan kabul edilemez bir durum oluşturacaktır." diyerek konunun takipçisi olduklarını duyurdu.

Reklam Goruntulenme Bolumu