İşte Erdoğan’ın Övdüğü Belediye!



Başbakan Tayyip Erdoğan’ın seçim konuşmasıyla övdüğü AKP’li Antalya Anakent Belediyesi’nde çok sayıda ihalede usulsüzlük bulunduğu ortaya çıktı. Kamu İhale Kurulu (KİK) üyeleri, belediyenin çok sayıda ihalesini tek geçerli teklifle sonuçlandığı için rekabete aykırı bulurken çok sayıda ihalede de şartnamedeki maddelerin dahi birbirleriyle çeliştiğini veya Kamu İhale Yasası’na aykırı olduğunu tespit etti. Çok sayıda ihale iptal edildi, bazı ihaleler İçişleri Bakanlığı veya cumhuriyet başsavcılığına şikâyet edildi.

Antalya Anakent Belediye Başkanı Menderes Türel döneminde, KİK ve üyeleri tarafından tespit edilen mevzuata aykırılıklardan bazıları şöyle:

KİK, “İşte kaç araba, motorsiklet, kamyonet ve minibüs kullanılacağına dair şartnamenin iki maddesi arasında bulunan uyumsuzluk ile kaç adet dedektör kullanılacağı ve bunun maliyetini belediyenin karşılayıp karşılamayacağı ile ilgili düzenlemelerin teklif hazırlanmasını engelleyeceği için mevzuata aykırı olduğunu” tespit ederek ihaleyi iptal etti.

KİK, bir ihbar üzerine “kojenerasyon ve termal kurutma teknolojilerini içeren işin ayrı ayrı yapılmayıp tek bir ihalede toplanmasının tek bir firmayı tarif ettiği” iddialarının incelenmesini istedi. Hakikaten de ihalede 8 aday firmadan sadece 1’i yeterli bulundu. Belediye ihaleyi iptal etmek zorunda kaldı.

Belediye, ihaleyi “doğal afetler, salgın hastalıklar, can ve mal kaybı tehlikesi gibi olayların çıkması nedeniyle ihalenin ivedi olarak yapılması” kapsamına sokarak ilansız, pazarlık usulüyle gerçekleştirdi. KİK, ihalenin pazarlık usulüyle yapılması koşullarının oluşmadığını tespit ederek “mevzuata aykırı olan ihale işlemlerinin gerekiyorsa incelenmek ve soruşturulmak üzere İçişleri Bakanlığı’na bildirilmesine” karar verdi. Koluman Motorlu Araçlar şirketi, “Antalya Belediyesi’nin 37 metre yüksekliğe çıkacak 2 adet tam otomatik şnorkelli merdivenin 4*2 şasiye sahip araç üzerine konulmasını istediğini, bunu sadece Bronto Skylift firmasının ürettiğini ve bu isteğin ihalelerde rakipleri saf dışı edebilmek için uygulanan bir strateji olduğunu” iddia etti. Belediye, ihaleyi “fiyatların uygun olmadığı” gerekçesiyle iptal etmek zorunda kaldı.

KİK, belediyenin “İmalatçı firma alınacak asfalt plentinin aynı veya yüksek kapasitede Türkiye genelinde en az beş adet satılmış bulunduğunu gösteren belge ibraz etmelidir” şartının hem mevzuata hem de ihale şartnamesine aykırı olduğunu bildirdi. İhalenin ihaleden önce bir firmanın iddia ettiği şekilde “Diğer firmalar istenen belgeyi ibraz edemedikleri için Çesan Ltd. Şirketi’ne verildiğini, üstelik Çesan’ın şartnamedeki iki ayrı şartı da yerine getirmediğini” tespit eden KİK, ihaleyi iptal etti.

KİK, ihalede “mevzuata aykırı olarak, ihaleye katılacak ortak girişim gruplarından sadece lider ortağın TSE belgesinin kabul edileceği şartını koyduğunu” tespit etti. Buna karşın itiraz eden firma hak kaybına uğramadığı için KİK ihaleyi iptal etmedi.

KİK “şartnamenin fiyat teklifine ilişkin iki maddesinin birbiriyle çelişmesine” karşın bunun “esasa etkili olmadığı” gerekçesiyle ihaleyi iptal etmedi.