İşte Etap Etap 3. Havalimanı!



Atatürk ve Sabiha Gökçen Havaalanından sonra İstanbul'a yapılacak 3. Havalimanı ihalesine birçok Türk firması hazırlanıyor. 3 Mayıs'ta yapılacak ihale için katılımcıların finansman arayışları hızlandı. 7 milyar avroya mal olması planlanan yeni havalimanı ihalesine birçok Türk firması hazırlanıyor. Dünya Gazetesi'nin haberine göre iddialı isimler arasında yer alan İstanbul Atatürk Havalimanının işletmecisi TAVın ihaleye tek başına girmesi bekleniyor. Sabiha Gökçen Havalimanının işletmecisi Limak'ın yerli bir konsorsiyumla ihalede yer alacağı konuşuluyor. IC Holding, Sabancı Holding, Alarko Holding-Cengiz İnşaat konsorsiyumu da ihalede yer alacak isimler arasında sıralanıyor. Koç Grubu'nun ihaleye katılmasının sürpriz olmayacağı vurgulanıyor. Bu zamana kadar ihale için şartname alan 17 firmadan 5'inin süre uzatımı talebinde bulunduğu kaydediliyor ancak süre uzatımına gidilip gidilmeyeceği konusunda henüz bir netlik bulunmuyor.

Ekoloji gözetildi

Hizmete girdiğinde 150 milyon yolcu kapasitesiyle dünyanın 5'inci büyük havalimanı olacak 3'üncü Havalimanı, İstanbul'un Avrupa yakasında Yeniköy ve Akpınar yerleşimleri arasında Karadeniz sahil şeridinde yer alan yaklaşık 76.5 milyon metrekare büyüklüğündeki alana yapılacak. Bu alan, bölgenin ekolojik dengesi, rüzgar verileri ve doğal/yapay mania durum tespitleri yapılarak belirlendi. Havalimanı-şehir bağlantısını sağlayacak ulaşım modları (karayolu ulaşımı ve raylı ulaşım) havalimanı projesi ile eş zamanlı olarak yürütülecek. Projenin içerdiği yüksek maliyet unsurları dikkate alınarak, Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle yapılması kararlaştırıldı. Projenin YİD modeli ile yapımına ilişkin olarak Yüksek Planlama Kurulu kararı istihsal edildi. Airbus A380'e uygun İlk etap yatırımların başlaması ile birlikte, inşaat dönemi süresince yılda ortalama 80 bin kişiye ek istihdam imkanı yaratılacak. Havalimanının hizmete girmesi ile birlikte de yıllık 120 bin kişiye iş olanağı doğacak. Finansmanını sağlamak amacıyla 12 yıl için yolcu ve tarife garantisi verilecek. İhalede 25 yıllık toplam kira bedeli yarıştırılacak. Yeni havalimanı projesi 4 aşamada gerçekleştirilecek. İlk etabının yer tesliminin ardından 42 ay içinde tamamlanması hedefleniyor. Dördüncü aşamanın sonunda havalimanın toplam 6 pisti olacak. Pistlerin uzunluğu 3 bin 500 ve 4 bin metre arasında olacak. Havalimanı dünyanın en büyük uçağı Airbus A380'e uygun olacak. Öngörülen 77 kilometrekarelik alanı ile Dammam Kral Fahd Havalimanı ve üç ABD Havalimanından sonra dünyanın beşinci büyük havalimanı olacak. Havalimanı 2017'de açılacak.

İşte etap etap 3. havalimanı

1. ETAP

• Toplam 70-90 milyon yolcu/yıl kapasitesi

• Terminallerde 88 adet yolcu köprüsü

• 12.000 araçlık kapalı otopark

• Birbirinden tam bağımsız 3 adet pist, 8 adet paralel taksi yolu ve yaklaşık 4 milyon metrekarelik apron

• VIP, kargo ve genel havacılık terminalleri

• İçinde hastane, ibadethaneler ve kongre merkezinin de yer aldığı sosyal tesisler

2. ETAP

İlave 1 adet pist ile 3 adet paralel taksi yolu hizmete girecek.

3. ETAP

• Deniz tarafına yapılacak yaklaşık 500 bin metrekare büyüklüğündeki, 30 milyon yolcu/yıl kapasiteli üçüncü terminal binası.

• Paralel taksi yolları ve ilave apron ile birlikte 1 ilave pist.

4. ETAP

Yaklaşık 340 bin metrekare büyüklüğünde ve 30 milyon yolcu/yıl kapasiteli yeni uydu terminali hizmete girecek.

Paralel taksi yolları ve ilave apron ile birlikte 1 ilave pist hizmete girecek.