İşte Kızkumu'nu Kurtaracak Karar



Marmaris’in Orhaniye köyündeki arkeolojik sit alanı içinde kurulduğu belirtilen marinanın genişletilmesiyle ilgili iptal kararının Danıştay’da onandı. Orhaniye Martı Marina ve bünyesindeki oteli içeren revizyon imar planı, 400 köylü ve çevreci tarafından yargıya taşınmıştı.

DHA ve AA'nın haberine göre, Marmaris Çevre ve Turizm Gönüllerine Grubu Başkanı Filiz Ersan Danıştay’ın iptal kararını onayladığını açıklarken durumu ‘çevre zaferi’ olarak nitelendirerek şöyle konuştu:

“Orhaniye köyü Özel Çevre Koruma bölgesi içerisinde kalan bir alan. Marinanın da bulunduğu körfez, küçük bir gölet modeli şeklinde. İçerisinde efsanevi Kızkumu Plajı bulunuyor. Koyun girişinde yer alan dev marina körfezin kirlenmesine neden oluyor. İlk başlarda küçük bir çekek yeri olan yer, zamanla büyütülerek marinaya dönüştürüldü. Buranın daha fazla büyümesine onay verilmesini tepkiyle karşılıyoruz. Ayrıca Muğla Valiliği tarafından burası için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu gerekli olmadığı yönünde karar verilmiş olmasını da kabullenemiyoruz.”

Köylüler için 50 metre olan denizden çekme mesafesinin marinadaki otel için 30 metre olarak uygulandığına işaret eden Ersan, marina içinde kalan tarihi Bizans kilisesinin zarar gördüğünü iddia etti.

Dalgaların getirdiği kumların birikmesiyle oluşan ve denize doğru uzanan 600 metrelik doğal yolun bulunduğu dünyaca ünlü Kızkumu’nun marina nedeniyle yok olmaya başladığını savunan Ersan, marinanın kollarının akıntı sistemini olumsuz etkilediğini dile getirdi. Marina için deniz üstünde 68 dönüm dolgu yapılmasına izin verildiğini anlatan Ersan, “ Mahkeme kararıyla bu doğa katliamı durduruldu. Orhaniye işgal altında. Köylünün hakkının hukuk yoluyla geri verilmesine mutlu olduk” diye konuştu.

Karar hemen uygulansın

Davacı köylüler ve çevrecilerin avukatlığını yapan Mehmet Hasbioğlu Marina içine yapılan otelin 2. derece arkeolojik sit alanı içinde kaldığı için, bu bölgeye inşaat izni verilmesinin kamu yararı ve hukuka aykırı olduğunu savundu.

Mahkemenin ayrıca bu bölgedeki dolgu yapılardaki genişlemeyi ön gören plan değişikliliğinin de iptaline karar verdiğini belirten Hasbioğlu, “Her iki mahkeme dosyası da Danıştay 6. Dairesi tarafından onanarak geçti. Davalılar, onamaya karşı ‘karar düzeltme’ yoluna başvurdular. Şu an bu aşama bekleniyor” dedi.

İçerisinde tarihi Bizans kilisesi de bulunan marina ve otelin büyütülmesini ön gören plan değişikliğinin ardından köylüler ve çevreciler Muğla 2. İdare Mahkemesi’nde, Muğla İl Özel İdaresi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı aleyhine dava açmıştı. Mahkeme, yaklaşık 2 yıl önce, “Sahil şeritlerinde yapılacak yapılar, kıyı kenar çizgine en fazla 50 metre yaklaşabilir” hükmüne aykırı olduğu gerekçesiyle, plan değişikliği kararını iptal etti. Bunun üzerine davalılar, temyiz için Danıştay’a müracaat etmişti.