İşte 'Sıfır Noktası' Camisi



ABD'nin New York kentinde, 11 Eylül terör saldırılarında yıkılan İkiz Kuleler'in iki blok uzağındaki "Sıfır Noktası"na yapılması planlanan cami projesinin ilk taslağı yayınlandı. Projenin internet sayfasında yayınlanan ilk tasarılara olumlu tepkiler geldi. Birçok basın kuruluşu "Tartışmalı cami, geleceği yansıtan mimarisi ile dini bir ibadet merkezinden çok kozmopolit, modern ve laik görünüyor" yorumları altında projeyi tanıttı.

Bal peteği şeklindeki geometrik hatlarla tasarlanan cami 16 kat olarak düşünüldü. Caminin dört katında spor, fitness ve yüzme merkezleri, yetimhane ve oyun alanları oluşturacak. Geri kalan katlarda ise restoran, aşçılık okulu, sanat stüdyoları, sergi alanı ve kültürel aktiviteler için toplantı salonu olacak. 12'nci katta ise 11 Eylül saldırılarında yaşamını yitirenler için anıt ve tüm dinlere açık olacak merkez bulunacak.

Cami bodrum katında olacak

Tasarının henüz çalışma aşamasında olduğunu belirten Şerif El-Gamal, "İnşaata iki ya da üç yıl içinde başlamayı umuyoruz. Projede, İslam mimarisi ile New York City'yi evlendirdik. Projeyi yayınlamazın bir nedeni de binanın sadece bir İslami cami olmayacağını da ispatlayarak muhaliflere cevap vermek" dedi. Gamal, cami bölümünün bodrumda yer alacağını, yapısı için de Superman'in kristal kalesinden esinlenildiği belirtti. Projenin 140 milyon dolara mal olması bekleniyor.