İşte Türkiye'nin İklim Senaryoları



Küresel ısınmanın etkisiyle ortaya çıkan mevsim değişiklikleri gelecekte de devam edecek. Bakanlık gelecekteki değişikliklere karşı hazırlanmak için harekete geçti. Çevre ve Orman Bakanlığı, küresel ısınma nedeniyle Türkiye'nin uzun süreli sıcaklık ve yağış değişiklikleri ile eğilimlerini ortaya çıkarmayı amaçlayan çalışmasını tamamladı. Kamu kurumu ve üniversite işbirliği kapsamında, Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü ve İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından ortaklaşa yürütülen "Türkiye için iklim değişikliği senaryoları" projesinin Türkiye'nin gelecekteki iklimine ilişkin ilk sonuçları açıklandı.

Kışın doğuda yazın batıda sıcaklık artacak
Çalışmanın en kötümser senaryosuna göre ülkenin genelinde yıllık ortalama sıcaklıklarda 2-3 derecelik artış olacak. Kış mevsiminde sıcaklıklar ülkenin doğusunda daha fazla artış gösterecek, yaz mevsiminde ise tam tersi sıcaklıklar batı bölgesinde doğuya nazaran 3-4 derece yüksek olacak.

Yağışlarda değişim kışın
Yağışlarda en belirgin değişikliklerin kış mevsiminde olacak. Ege ve Akdeniz kıyıları boyunca yağışlar azalacak ve Karadeniz kıyısı boyunca artacak. İç Anadolu Bölgesi yağışlarında ise az ya da hiç değişiklik olmayacak.

Fırat ve Dicle havzasında azalacak
Kış yağışları Türkiye'nin bölgedeki su kaynakları bakımından son derece önemli olan Fırat ve Dicle havzasının üst bölümlerinde azalacak. Kafkas kıyı bölgesi ise önemli ölçüde daha fazla yağış alacak. Yaz yağışlarında büyük değişiklik olmayacak, fakat sonbaharda hafif artışlar olacak.

En iyimser senaryoya göre Türkiye
Gelecekteki İklim değişikliğinin öngörülmesi üzerine yapılan sera gazı salım senaryolarından en iyimser olanının kullanıldığı model sonuçlarında ise 2070-2100 döneminde 1961-1990 dönemine göre Türkiye ikliminde belirgin değişiklikler öngörülmüyor.

Şu an gözlenen değişiklikler
Yapılan çalışmalara göre Türkiye'de şu an gözlemlenen iklim değişiklikleri şöyle: Türkiye'nin ortalama hava sıcaklıklarında genel anlamda bir artış eğilimi söz konusu. Bu eğilimler özellikle güney bölgelerde kendini gösteriyor. Buna karşılık, yaz ve özellikle sonbahar ortalama sıcaklıkları, kuzeyde ve karasal iç bölgelerde azaldı.

Hızlı kentleşme
En belirgin ve en geniş yayılışlı ısınma eğilimleri minimum hava sıcaklıklarında ilkbahar ve yaz minimum sıcaklıklarında gözlemleniyor. Minimum sıcaklıklardaki ısınma eğilimlerinde Türkiye'deki hızlı kentleşmenin etkisi büyük. Maksimum sıcaklıklarda genel eğilim yaz mevsimlerinde artış yönünde.

Kışın kuraklık yaşanıyor
Mevsimsel değerlendirmeler anlamında, yaz sıcaklıklarındaki yaygın artış göze çarpıyor. Bu özellikle Türkiye'nin batı ve güneybatı bölgelerinde gözlemleniyor. Yağışlarda önemli azalma eğilimleri ve kuraklık olayları kış mevsiminde daha belirgin olarak ortaya çıkıyor. Buna karşılık sonbahar yağışları İç Anadolu'nun kuzey kesimlerinde artış eğilimi gösteriyor.