İşte Yeşil Türbe'nin Son Hali



Dünya mirası kültürel varlıklar arasında yer alan Bursa'nın simgesi "Yeşil Türbe" restorasyon çalışmalarının ardından törenle açıldı. Devlet Bakanı Faruk Çelik, Yeşil Türbe'nin sıradan bir eser olmadığını, türbenin, mimari açıdan çok ciddi özellikleri bulunan, çok değerli bir eser olduğunu söyledi. Bu eserlerin yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılması gerektiğini ifade eden Çelik, ''Hükümet olarak aldığımız önlemler, çıkardığımız yasal düzenlemelerle özel idareleri, valiliklerimizi ve belediyeleri bu konuda aktif bir noktaya getirdik. Ciddi kaynak tahsisleri oldu. Bu kaynakların tarihi ve kültürel mirasımızın ayağa kalkması için kullanılması noktasında ciddi takipler oldu'' dedi.

Bakan Çelik, binlerce tarihi eserin onarılması konusunda önemli işler yapıldığını belirterek, şöyle devam etti:

''Büyük millet, büyük devlet kolay olunmuyor. Tarihte var olacaksınız, eserler bırakacaksınız. Geleceğe medeniyetin izlerini taşıyacaksınız ki size büyük millet desinler. Türk milleti tarih boyunca, birçok devletler, imparatorluklar kurmuş. Sonunda da bunu cumhuriyetle taçlandırmış. Bizim tarihimiz 100-150 yıl değil ki. Biçim tarihimiz çok çok eskilere dayanıyor. Bunu ben söylemesem, siz söylemeseniz ne ifade eder. Yeşil Türbe buradan haykırıyor, 'ben buradayım' diyor 600 yıldır. Onun için  'işte geldik gittik' değil, 'geldik, eserlerimizi bıraktık ve gittik' anlayışı ancak devletleri büyük devlet yapar. Çok şükür ki böyle bir ecdada sahibiz. Asıl olan bundan sonra bu ecdada layık bir nesil olarak, gelecek nesilleri de dünya tarihinde var kılacak adımları atmaktır.''

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da Osmanlı'nın 5. padişahı Çelebi Mehmet'in mezarı olan Yeşil Türbe'nin, mimarisiyle konumuyla ayrı bir özellik taşıdığını, bu nedenle de TOBB olarak restorasyonunu üstlenmek istediklerini söyledi. Bugün Osmanlı İmparatorluğu'ndan gururla söz ediliyorsa bunun esas nedeninin Çelebi Mehmet olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, ''Her ne kadar Osmanlı İmparatorluğu'nun kurucusu Osman Gazi ise de birlik ve beraberliğin, rahmet ve bereket getirdiğinin en somut göstergesi Çelebi Mehmet'in atmış olduğu adımdır. Birlik ve beraberlik noktasında, her fırsatta dile getirdiğimiz bu simgenin türbesini yapmak bizlere nasip olduğu için TOBB olarak gurur duyuyoruz'' diye konuştu.

Hisarcıklıoğlu, dünya var olduğu günden bu yana yardımlaşma ve dayanışma duygusunun her zaman mevcut olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

''Avrupa Odalar Birliği Başkan Yardımcılığı noktasında görmüş olduğum bir şey var. Avrupa, dayanışmayı daha yeni yeni gündemine almaktadır. Zenginlik olarak bizden daha ileride olmalarına rağmen, dayanışmayı, aile içindeki ve sosyal olarak sorumluluklarını yerine getirmeyi yeni tartışmaya açmaktadırlar. Bizim kültürümüzde, sosyal yardımlara katkı her zaman olmuştur. Dünya miraslarını korumak, hepimiz açısından bir milli görevdir. Türkiye'yi Allah'ın vermiş olduğu bu tarihi zenginliğe sahip çıkmaya davet ediyorum. Biz bir öncülük yaptık, diğer imkanı olanlar eğer gelecekte çocuklarına güzel bir tarihi miras bırakmak istiyorlarsa, bundan daha güzel bir hizmet olamaz. TOBB her zaman milli ve manevi değerleri yüksek bir kurum olmuştur. Geçmişi olmayan bir milletin, geleceği olamaz. Geçmişimize ne kadar sahip çıkarsak, geleceğimiz o kadar aydınlık demektir. Geçmişine sahip çıkamayan millet, millet olma özelliğini de kaybeder.''

Bursa Valisi Şahabettin Harput da tarihe sahip çıkmanın en güzel örneklerinden birinin yaşandığını belirterek, TOBB'a, Yeşil Türbe'nin restorasyonunda yaptığı katkılar nedeniyle teşekkür etti.

Çelebi Mehmet'in Timur'dan sonra yok olmaya yüz tutan Osmanlı İmparatorluğu'nu tekrar yükselişe geçiren bir padişah olduğunu anlatan Harput, ''Osmanlı'nın ilk 6 padişahını bağrında barındıran Bursa'da, tarihe sahip çıkmanın en güzel örneklerini yaşıyoruz. Osman Gazi ve Orhan Gazi'nin türbelerinde restorasyon başladı. Muradiye Külliyesi'nde de yakında çalışmalar başlayacak'' dedi.

Yeşil Türbe

Dünya mirası kültürel varlıkları arasında yer alan, bulunduğu semte bile adını vererek kentle özdeşleşen Yeşil Türbe, 1421 yılında Çelebi Sultan Mehmet tarafından yaptırıldı. Mimarı Hacı İvaz Paşa, nakkaşları Ali Bin İlyas Ali, Mehmed El Mecnun ve Ali Bin Hacı Ahmet Tebrizi olan türbenin pencere alınlıklarında yazıtlar bulunuyor. Sekiz köşeli planı ve alt kattaki mezar odası ile Selçuklu kümbetlerinin devamı görünümündeki türbenin iç kısmı ''Çini cenneti'' olarak nitelendiriliyor. Renkli sır ve mozaik çini tekniklerinin uygulandığı çini süslemeleriyle eşsiz bir yapıya sahip Yeşil Türbe'nin renkli ve geometrik motifli çinilerle bezenmiş olan mihrabı, bir sanat başyapıtı olarak kabul ediliyor. Ceviz ağacından geçme tekniği ile yapılmış, geometrik motiflerle süslü kitabeli kapısı, Osmanlı ahşap işçiliğinin güzel bir örneği olarak gösteriliyor.

Türbede yapılan restorasyon çalışmaları, yaklaşık 2 milyon TL'ya maloldu.