İstikbal'den IKEA'nın Memleketine Yatırım



2005'i yatırım yılı ilan eden İstikbal, ilk operasyonunu Türkiye'ye gelen mobilya devi IKEA'nın anavatanı İsveç'te yapıyor.

İsveçli mobilya devi IKEA, mayıs ayında açacağı 30 bin metrekarelik mağazasıyla Türkiye pazarına girmeye hazırlanırken Kayserili İstikbal Grubu da 3 bin metrekarelik mağazayla İsveç'e gidiyor. 500 bin avroluk yatırımla İsveç'teki ilk mağazasını açacak olan İstikbal, IKEA'nın Türkiye'ye gelmesiyle sektörde tüketicinin lehine bir rekabet olacağına inanıyor.
2004 yılında mobilya sektörü yüzde 40 büyürken İstikbal mobilya grubunun yüzde 63'le sektörün üzerinde büyüme kaydettiğini söyleyen İstikbal Mobilya Genel Müdürü Memduh Boydak, "IKEA bir mağazayla pazara giriyor. Ancak ürünleri ne kadar Türk tüketicisine uyacak bu belli değil. IKEA'nın gelişi bu yüzden pazar için bir sorun yaratmayacak. Ayrıca onlar buraya gelirken biz de İsveç'te iki ay içinde ilk mağazamızı açıyoruz" dedi.

2005 yılını grup olarak yatırım yılı ilan ettiklerini ve mobilya grubunun 2004 yılında 815 milyon dolarlık cirosunu bu yıl 1 milyar dolara yükselteceğini aktaran Memduh Boydak, "Önümüzdeki beş yıl içinde yurtdışında 300 yeni satış noktası açmayı planlıyoruz. İhracatımızı da ciromuzun yüzde 40'ına yükselteceğiz. Özgün tasarım kavramını benimseyen Unique Concept ürün grubumuz hem yurtiçinde hem yurtdışında rekor satışa ulaştı. Özellikle tasarım konusunda uzman İtalya, Almanya gibi ülkelerde büyük satış rakamları yakaladık" diye konuştu.

80 milyon dolarlık ek yatırım
Grup olarak da 2004 yılını beklentilerin üzerinde başarıyla noktaladıklarına dikkat çeken İstikbal Grubu Yönetim Kurulu Başkanvekili Mustafa Boydak da grup cirosunun 1.2 milyar dolara, ihracatın ise 140 milyon dolara ulaştığını vurguladı. "2005 yılı ciro hedefimiz 1.5 milyar dolar, ihracat hedefimiz ise 200 milyon dolar" açıklamasını yapan Boydak, şunları söyledi:
"2004 yılında 60 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirdik. Grubumuz bu yıl da 80 milyon dolarlık ek yatırım yapacak ve 3 bin 500 kişilik yeni istihdam sağlayacağız. mobilya, halı, sandalye ve aksesuvar üretim tesisleri kuracağız. 2006 yılı içinde halıda Deco markasıyla ihracat ağırlıklı üretime geçeceğiz. Mutfak markamız İstikbal Regina'nın da üretimini artıracağız."

Vücudun şeklini alan yatak
İstikbal, yatan kişinin vücut şeklini alan yeni Viscolex yataklarını tüketicilerin beğenisine sundu. Altı ayda ve 4.5 milyon avro yatırımla hayata geçirilen Viscolex yataklardan yıl sonuna kadar 60 bin, 2006'da ise 150 bin adedin üzerinde satış planlanıyor. Yatakların fiyatı 260-900 YTL. İstikbal'in yatak satışında Viscolex'ten yüzde 10 pay bekleniyor.