İstimlak Maliyetleri Üçüncü Köprünün Güzergâhını Değiştirtti



İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Boğazı'nda yapılacak 3. köprü güzergahının istimlak maliyetleri nedeniyle değiştirildiğini söyledi.
 
Hyatt Regency Otel'de 'Balkan Ülkeleri Kardeş Şehirler ve İşbirliği Forumu'na katılan İBB Başkanı Topbaş, program sonrasında 3. köprü ile ilgili gazetecilerin sorularını yanıtladı. Ulaştırma Bakanlığı'nın daha önce açıklanan güzergâhının neden değiştirildiği şeklindeki soruya yanıt veren Topbaş, daha önce açıklanan güzergâhta istimlak alanlarının çok daha fazla olduğunu ve maliyetleri de artırdığı için güzergahta değişikliğe gidildiğini açıkladı. Özel mülkiyetlerin açıklanan ilk güzergâhtan çok ciddi etkilendiğine dikkat çeken Topbaş, bunun üzerine projenin yeniden değerlendirildiğini söyledi. Topbaş, köprü için karar verilen güzergâhın daha önce açıklanan güzergâhtan yüzde 75 daha az istimlak gerektirdiğine dikkat çekti. İlk projede orman alanlarının çok daha fazla olmasına karşın mevcut projedeki yolların orman alanlarının makilik ve madenlerin bozduğu araziler üzerinden geçeceğini belirtti.

Yapılan çalışmayı bakanlığın uygun gördüğünü, belediyenin de bu değerlendirmelere katıldığını belirterek, "Sonuçta Büyükşehir Belediye Meclisinin takdirine sunulacak, tartışılacak ve bu projenin 5 binlik ve binlik uygulama planları yapılacak. O planlardaki hassasiyetlerle daha doğru bir sonuç ortaya çıkacak.'' dedi. Topbaş, 3. köprü çalışmalarının Meclis gündemine ne zaman geleceğini bilmediğini, bakanlık tarafından önce kendilerine iletilmesi gerektiğini kaydetti.

3. köprü güzergâhında kaçak yapılaşmaya yönelik endişelerin hatırlatılması üzerine Topbaş, yönetimlerin plan kararlarını doğru uygulaması ve yasaları devreye sokmaları durumunda problem yaşanmayacağını söyledi. Topbaş, başkanlık döneminde 16 bin civarında yıkım yaptıklarını hatırlatarak "Su havzaları başta olmak üzere yanlış olan yerleşim alanlarını yıktık. Bu yıkımlar bizden önceki yönetimlerin her birinin yaptığı yıkımlardan 3-5 kat daha fazla. İstanbul'a bu hassasiyeti gösterdik. Bu konuda Büyükşehir Belediyesi'nin olduğu kadar ilçe belediyelerine de büyük görev düşmekte. Köprü geçsin veya geçmesin bu tip alanların tehdit altında olduğunu biliyoruz. Sayın bakanımız bu projede özellikle viyadük ve tünelleri tercih edeceklerini de açıkladı. İnanıyorum ki bu köprüde de böyle bir çalışma yapılacak.'' diye konuştu.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Boğazı'na yapılacak 3. köprü çalışmalarının Ulaştırma Bakanlığı tarafından belediyeye teslim edilmediği henüz meclis gündemine gelmediğini söyledi. Topbaş, köprü ile ilgili konunun meclis gündemine gelmemesine ve sürecin henüz başlamamasına karşın CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin'in konuyu 'Yargıya götüreceğim' demesinin büyük talihsizlik olduğunu dile getirdi.

'Tekin, tahmini tutmayınca diyor'

Topbaş, 2005'den beri 3. köprü için 6 ayrı güzergah belirlendiğini ve bunlardan birinin seçildiğini belirterek, ''Bir öncekinde Gürsel Tekin 'güzergahı ben buldum, çıkardım, getirdim' diye kamuoyuna açıklama yaparak kendisini gündeme getirdi. Köprü güzergahının tamamen farklı bir yerde ortaya çıkması, kendisini şaşırttığı için 'korsan köprü' ifadesini kullanmış olabilir. Bu ülkede gerçek iş yapanlarla, korsan yapanlar bellidir. Ancak Sayın Gürsel Tekin'in koordinatları tespit etme bilgisinin yeterli olmadığını düşünüyorum. Köprünün yerini nasıl bulabilmiş onu da takdir ediyorum.'' diye konuştu.