Istranca Ormanları için Ayaklandılar



Tekirdağ’ın Saray ilçesinde açılmak istenen taş ocaklarına karşı bugün Alevtaş Madencilik tarafından düzenlenmek istenen “halkı bilgilendirme toplantısı” yöre halkı tarafından protesto edildi. Güngörmez’de düzenlenmesi planlanan toplantıya katılmayarak toplantı salonunun dışında protesto düzenleyen gruba Saray Belediye Başkanı Nazmi Çoban’ın yanı sıra yöredeki sivil toplum kuruluşları ve muhtarların katılması dikkat çekti.

Saray Doğayı Koruma Derneği avukatlarından Mustafa Kurtul Karabulutlar yaptığı basın açıklamasında hazırlanan raporlarda çevre sağlığı ve kamu yararının görmezden gelindiğinin altını çizdi. Kuzey Ormanları’nın devamı niteliğindeki Istrancalar’da taş ocağı bahanesiyle doğanın talan edildiğini ifade eden Karabulutlar, bölgede hayati öneme sahip su kaynaklarının, mantarcılığın ve manda yetiştiriciliğinin raporlara yansıtılmadığını söyledi.

Saray Belediye Başkanı Nazmi Çoban yaptığı konuşmada her zaman doğayı savunduklarını söyledi ve halkın haklı mücadelesine sonuna dek destek vereceklerini belirtti. Güngörmez muhtarı Şefik Akdere taş ocağı gibi büyük yıkıma sebep olan faaliyetleri istemediklerini ve yapılmasına izin vermeyeceklerini söyledi.

Aynı zamanda hukuki bir gereklilik olan bilgilendirme toplantısını gerçekleştiremeyen şirket yetkilileri halkın protestosu eşliğinde Güngörmez’den ayrıldı. Jandarmanın yoğun güvenlik önlemi aldığı protesto, “Bu daha başlangıç mücadeleye devam” ve “Sermaye defol bu ormanlar bizim” sloganları eşliğinde sona erdi.

Bölgedeki ormanlarda halen taş ocağı, santral gibi projeler için süren dava süreçleri mevcut. Saray Doğayı Koruma Derneği avukatlarından Demet Karpat Erol geri döndürülemez doğa yıkımlarına yol açacak bu girişimlere karşı kararlılıkla mücadele edilmesi gerektiğini belirtti. Protestonun ardından bölgede taş ocağı istenmediğine dair imza toplandı.