İsveç 10 Nükleer Santralin 4'ünü Kapattı



İsveç, 10 nükleer santralinin dördünü, elektrik kesintisi sonrasında ortaya çıkan ciddi güvenlik sorunları nedeniyle kapattı. Ülkedeki yaygın elektrik kesintisinin ardından, nükleer santrallerin de elektriği kesildi; yedek sistemler devreye girmedi. 20 dakika boyunca enerjisiz kalan Forsmark nükleer santralinin eski yöneticilerinden biri, bu süre boyunca herhangi bir erime meydana gelmemesinin "sadece şans" olduğunu, aksi halde bir felaket yaşanabileceğini söyledi.

İsveç hükümeti, santrali soruşturmak için kapadı.

İlk belirlemelere göre, yedek enerji sistemindeki hata, 1993 yılında santrale kurulan gereçlerden kaynaklanıyor. Erimeyi önlemek için vazgeçilmez olan bu gereçlerdeki hataysa 13 yıldır saptanamamış durumda. Aynı gereçler, başka ülkelerdeki nükleer santrallerde de kullanılıyor. Almanya, aynı açığın kendi nükleer santrallerinde olup olmadığını soruşturuyor.

Greenperace: Nükleer lobinin yalanı ortaya çıktı
Olay üzerine bir açıklama yapan Greenpeace, "elektrik kesintilerini önlemek için nükleer santrale ihtiyacımız var" diye propaganda yapan nükleer lobisinin yalanının ortaya çıktığını, nükleer santrallerin elektrik kesintilerine karşı savunmasız olduğunun görüldüğünü söyledi.

Sıcaklar nükleer santraller için tehlike
İsveç'teki nükleer santrallerle ilgili sorunu, Avrupa'daki sıcak ve kurak yaz nedeniyle başka ülkeler de yaşıyor. Almanya'da iki nükleer santralin çıkış gücü, santrali soğutmak için kullanılan akarsuların azalması nedeniyle düşürüldü. Kuraklığın sürmesi halinde, soğutma işlemi nedeniyle akarsuları kullanan birçok nükleer santral ya kapanacak ya da çıkış güçleri düşürülecek.