İsveçli Mimarlara Efsanesini Anlattı



Türkiye’nin tanınmış mimarlarından Nevzat Sayın İsveç’te düzenlenen İstanbul Gecesi’nde “Efsane İstanbul”u anlattı. İstanbul Gecesi, fotoğraf müzesi haline getirilen Stockholm limanındaki tarihi gümrük binasında yapıldı. Geceye dinleyici olarak 250 dolayında İsveçli mimar katıldı. İstanbul’u dünyanın en zengin tarih ve kültür zenginliğine sahip kentlerinden biri olarak tanıtan Nevzat Sayın, konuşmasına “Efsane İstanbul sadece 2170 kilometre ötede” sözleriyle başladı.

İstanbul’daki tarihi eserleri ve kendi projelerini görsel malzeme ile tanıtan Nevzat Sayın’ın sunumu ilgiyle izlendi. Tanınmış mimar, sunumunda ağırlıklı olarak son tasarımı The Seed üzerinde durdu. Sakıp Sabancı Müzesi’nin yanında konferans, kongre ve konser salonu olarak inşa edilen The Seed eylül ayında Barselona’daki Dünya Mimarlık Festivali’nde de kültürel eserler kategorisinde yer almıştı. İstanbul’un en özgün kültürel etkinlik merkezlerinden biri olarak kabul edilen The Seed, uluslararası mimarlık dergilerinde de tanıtıldı. 330 kişilik kültür merkezinin tasarım çalışmaları ve kullanılan malzemeler hakkında Nevzat Sayın’ın anlattıkları İsveçli mimarlar arasında ilgiyle karşılandı.

Stockholm’deki Kültür ve Turizm Ofisi’den edinilen bilgiye göre yaz aylarında Akdeniz kıyılarına giden İsveçli turist sayısındaki artışa paralel olarak İstanbul’u ziyaret edenlerin sayısında da büyük bir artış gözleniyor. Turizm bürosu yetkilileri, İstanbul’un ziyaret etmek isteyen 200 dolayında mimarın da gezi programları konusunda kendilerinden yardım istediklerini bildirdi.