İşyerleri İçin de Mortgage Başladı

Konut kredilerine olan talebin azalması bankaları yeni arayışlara yöneltti. Küçük ve orta ölçekli işletmelerin yanısıra değişen ihtiyaçları da gözönüne alarak bankalar farklı ürünler geliştirirken, 'Konut kredisi şartları ile işyeri sahibi olmak ister misiniz?' sloganı ile yola çıkan BankEuropa tamamen konut kredileri ile aynı özelliklere sahip işyeri kredisi uygulamasını başlattı. İşyeri Kredisi'nde hedef, avukat, doktor, diş hekimi ve mimar gibi serbest meslek çalışanlarını uygun koşullarla işyeri sahibi yapmak. Yapılan hesaplamaya göre, 10 yıl vadeli, aylık faizi yüzde 1.59 olan işyeri kredisinden kullanmak isteyenler 100 bin dolarlık kredi için ayda bin 250 dolar ödeyecek.

Konut ile aynı
BankEuropa Genel Müdür Yardımcısı Murat Aysan, İşyeri Kredisi'ne ilişkin Akşam'a yaptığı açıklamada, müşteri ihtiyaçları doğrultusunda bu krediyi geliştirdiklerini belirterek bir hafta önce başladıkları yeni uygulama ile yıl sonuna kadar serbest meslek sahiplerine 50 milyon YTL'lik kredi kullandırmayı hedeflediklerini söyledi. Vade ve faiz oranlarında sağladıkları imkanlar ile işyeri kredisinde bir ilke imza attıklarını belirten BankEuropa Genel Müdür Yardımcısı Murat Aysan, 'Çünkü hem tıpkı konut kredisi kullandırır gibi ayda 1.59 faizle bu krediyi veriyoruz. Hem de 10 yıl vadeye kadar çıkıyoruz. Genelde sektörde bu tür kredilerin vadesi birkaç yılı geçmez' dedi.

Ayda bin dolar taksit
Konut kredilerine olan talebin doyum noktasına geldiğini, önümüzdeki dönemde ilginin işyeri kredilerinde yoğunlaşacağını belirten Murat Aysan, şunları söyledi: 'Özelikle ofis talebi olan doktor, mimar, diş hekimi gibi mesleklerde ilk ihtiyaç, oturulan evin satın alınması. Buradaki talebin önemli bir bölümü karşılandı. İkincisi; serbest meslek sahipleri çalıştıkları ofisin de sahipliğini edinmek istiyor. Önümüzdeki dönem burada çok önemli bir hareket olacak. 100 bin dolarlık bir kredi kullanmak istediğinizde dolar olarak aylık 1000 dolar ödüyorsunuz. Zaten böyle bir ofisin kirası da hiçbir zaman bin doların altına düşmez. Hem bir taraftan kira öder gibi para ödüyorsunuz, hem de zaten kira ödeyeceğiniz cebinizden çıkacak para ile tasarruf ediyorsunuz. Borcunuz bittiğinde ise bunu bir tasarruf veya yatırım olarak değerlendirmek mümkün.'

Kefil aranmıyor
İşyeri kredisinde limit sınırlaması yok. Kredi koşullarının konut kredisi ile aynı olduğunu belirten Aysan, herhangi bir kefil de aranmadığını kaydetti. Ortalama kullanımın ve talebin 150 bin YTL civarında yoğunlaştığını belirten BankEuropa Genel Müdür Yardımcısı Murat Aysan, işyeri veya ofisin satış fiyatının yüzde 70'ini finanse ettiklerini söyledi. Aysan, ayrıca kredinin 10 yıl vadeli olması nedeniyle aylık ödemelerinin de şahıs şirketinin veya şahsın ticari faaliyetlerini engellemeyecek düzeyde olduğuna dikkat çekti.