İtalya: Nükleer Enerjiye ve Su Hizmetlerini Özelleştirmeye Hayır



İtalya'da Pazar (12 Haziran) günü başlayan nükleer enerjinin kaldırılması, sular idaresinin kamuda kalması ve başbakan ile bakanlara geçici süreli "dokunulmazlık" verilmemesi konularında yapılan referandumda yüzde 95 evet oyu çıktı. Resmi olmayan sonuçlara göre, yaklaşık 47 milyon 388 bin seçmenin bulunduğu ülkede yüzde 57 katılım oldu.

İtalya'nın elektrik ihtiyacı için nükleer enerjiye ihtiyacı olduğunu savunan Başbakan Silvio Berlusconi, referandum sonucuyla ilgili olarak,  "Halkımızın geleceği ile ilgili kararlara katılımı görmezden gelinemez" dedi.

Silvio Berlusconi ve  Özgürlükçü Halk Partisi (ÖHP) ile Kuzey Birliği'nin oluşturduğu merkez sağ iktidarın, halk oylamasına katılım oranını düşük tutarak oylamayı geçersiz kılma niyetinde olduğu öne sürülmüştü.

"Ne sağ ne sol, halk kazandı"

Çevreciler referandum için yoğun bir çalışma yürüttüler. "Greenpeace" eylemcileri başkent Roma'daki Kolezyum'a "İtalya, durdurmak için 'evet' de" ve Roma Olimpiyat Stadı'nda oynanan İtalya Kupası finalinde de stat çatısından "Milano'dan Palermo'ya nükleeri durduruyoruz" pankartı açmışlardı. Halk oylamasında evet çıkmasının ardından ülkenin değişik yerlerinde kutlamar yapılıyor. Yeşiller Partisi başkanı Angelo Boneli, sonuçla ilgili "İtalyanlar geleceklerine sahip çıktı ve ülkeyi yasa yapamayan şimdiki parlamentonun yerine geçirdi" dedi. Roma'da referandum sonuçlarını kutlayan sendikacı Giovanni Piocongi, "Referandum sonucuyla ne sağ ne sol, halk kazandı" dedi.

İtalya halkı, 1987'de Çernobil felaketinden sonra yapılan halk oylamasında nükleer enerji istemediğini söylemişti. Bu oylamadan sonra da Berlusconi'nin 2008'de söylediği üzere 2014'de yapılması planlan santrallere halk hayır demiş oldu. (NV/ŞA)

(Libération gazetesinden yararlandık)