İtalyan İşi Kurudu Kaldı



Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin refüjlere diktiği ithal ağaçların bir kısmı kurumaya terkedilirken, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Günaydın, "Bunun adı israftır" dedi. Türkiye’nin biyolojik çeşitliliği yüksek bir ülke olduğunu söyleyen Günaydın, "Buna rağmen, yurtdışından ithal bitki ve fidan getiriliyor. Bu bitkiler için Türkiye’dekinin üç dört katı para ödeniyor" dedi.

Bu tip ağaçlarda 400 kilometre yarıçapı geçtikten sonra yapılan taşımaların tutma olasılığını önemli ölçüde azalttığını söyleyen Günaydın, "Büyük paralar ödenerek gelen ağaçlar, adaptasyon sorunu yaşıyor. Türkiye’de olan ağaçların birim fiyatının üç dört katı para ödenerek Türkiye ekonomik zarara uğratılıyor" dedi.

Yanlış sulama

Bitkilere yanlış sulama yöntemi uygulandığını da kaydeden Günaydın, "Bu bitkiler için kuyulardan çektikleri suyu kullandılar. Vahşi sulama yöntemi bu bitkileri kurutur dedik ama dinlemediler. Buralarda damlama sulama yöntemi kullanılmalıydı" diye konuştu.

Peyzaj Mimarları Odası yetkilileri de, yerli ve ithal bitki arasında yalnızca görüntü farkı olduğunu belirterek, şu görüşleri dile getirdiler:

Fidanlıklar kapatıldı

"Kentlerimizin boylu büyük ağaçlarla bezenmesi ve yeşil alan kalitesinin arttırılmasını her zaman destekledik. Ancak, 1996-97 yıllarından başlayarak Ankara’yı tamamen bir ithal ağaç pazarına döndüren Büyükşehir Belediyesi, 'boylu ağaç dikme' politikası sebebiyle meslek disiplinimizce uyarıldığında 'ülkemiz fidan üretim sektöründe boylu ağaç olmadığını bu yüzden ithal etmek zorunda olduğunu' söyleyerek, Ankara halkını inandırmıştı. Ankara’ya 15 yılda ne kadar ithal bitki alındığını bilmiyoruz. Ankaralının trilyonlarca lirası sokağa atıldı. Bu getirilen ithal bitkilerin hepsi kurudu. Belediyenin üç tane üretim yapılan fidanlığı varken, bunlar devre dışı bırakıldı ve şimdi depo olarak kullanılıyor."

Gökkuşağı’nda da kurudu

Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in "Hayalimdeki proje" dediği Gökkuşağı’nda da ağaçların bir kısmı kurumaya terk edildi. 27 Ağustos 2006’da Serdar Ortaç konseriyle havai fişekler eşliğinde açılan Gökkuşağı Rekreasyon Alanı 3.6 milyon TL’ye mal olmuştu. Milli Kütüphane’nin hemen karşısında refüje yapılan rekreasyon alanındaki 24 iş yeri açıldığı gibi kapanmıştı.