İthalat Denetiminde Yeni Düzenleme



Ekonomi Bakanlığı'nın, 'Yapı Malzemelerinin İthalat Denetimi Tebliği', 'Pil ve Akümülatörlerin İthalat Denetimi Tebliği' ve 'Orman Yetiştirme Materyallerinin İthalat Denetimi Tebliği', Resmi Gazetenin dünkü 3. Mükerrer Sayısında yayımlandı. Tebliğlere göre, yapı malzemelerinin ithalat denetimiyle, pil ve akümülatörlerin ithalat denetimiyle ve tıbbi cihazların ithalat denetimiyle ilgili tüm işlemler, Dış Ticarette Risk Esaslı Kontrol Sistemi (TAREKS) üzerinden ve risk analizine göre yapılacak.
    
'Yapı Malzemelerinin İthalat Denetimi Tebliği', 'Pil ve Akümülatörlerin İthalat Denetimi Tebliği' kapsamı ürünleri ithal etmek isteyen firmalar, 'Dış Ticarette Risk Esaslı Kontrol Sistemi Tebliği' çerçevesinde TAREKS'te tanımlanması ve firma adına TAREKS'te işlem yapacak en az bir kullanıcının yetkilendirilmiş olması gerekecek.
    
Aralarında çelikler, fidanlar, orman ağaçlarının tohumları da olan orman yetiştirme materyallerinin ithalatına ilişkin usul ve esasları düzenleyen 'Orman Yetiştirme Materyallerinin İthalat Denetimi Tebliği'ne göre de ekinde yer alan ve Serbest Dolaşıma Giriş Rejimi, Dahilde İşleme Rejimi, Gümrük Kontrolü Altında İşleme Rejimi, Geçici İthalat Rejimi, Transit Rejimi ve Antrepo Rejimine tabi tutulan orman yetiştirme materyallerinin insan sağlığı ve güvenliği, hayvan ve bitki varlığı, sağlığı ve karantina yönünden uygunluğu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının yetkili birimlerince tespit edilecek.
    
Söz konusu materyallerin ithalatında, ithalatçı veya temsilcisi tarafından Kontrol Belgesi formu doldurularak proforma fatura veya fatura ile birlikte Orman ve Su İşleri Bakanlığına başvurulacak. Uygun görülen talepler için Orman ve Su İşleri Bakanlığınca Kontrol Belgesi, bu belgeye istinaden de Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca ilgili mevzuat çerçevesinde gerekli olan belge düzenlenecek. Kontrol Belgesinin süresi 4 ay olacak ve bu süre değiştirilemeyecek.
    
Söz konusu tebliğlerin yarın itibariyle yürürlüğe girmesiyle, ''Yapı Malzemelerinin İthalat Denetimlerine Dair Dış Ticarette Standardizasyon Tebliği'', ''Pil ve Akümülatörlerin İthalat Denetimlerinin Dış Ticaret Veri Sistemi Üzerinden Yapılmasına Dair Dış Ticarette Standardizasyon Tebliği'', ''Tıbbi Cihazların İthalat Denetimlerine Dair Dış Ticarette Standardizasyon Tebliği'' ve ''Orman Yetiştirme Materyallerinin İthalat Denetimlerine Dair Dış Ticarette Standardizasyon Tebliği'' yürürlükten kaldırılacak.