İTO, Formula 1 Projesini Zamanında Bitirebilmek İçin Üç Yeni Ortak Alıyor

Tuzla Akfırat ile Pendik Kurtköy beldeleri arasında süren Formula 1 mücadelesi mahkemeye taşındı. Formula 1 sahasının tamamen kendi belde sınırları dahilinde olduğunu savunan Akfırat Belediyesi, Tuzla Adliyesi’nden keşif ve isim tescili istedi.

Formula 1 projesinin zamanında tamamlanabilmesi için ortak sayısı artırılıyor. Edinilen bilgilere, İstanbul Valiliği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ile bir kamu kuruluşu, Formula 1 projesine ortak olacak. Yeni ortaklardan sağlanacak finansman ile, proje tamamlanacak. Halen İstanbul Ticaret Odası (İTO) önderliğinde yürütülen projeye son olarak Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ortak olmuştu. Ancak, projenin kaynak sıkıntısı çekmesi ve zamanında bitirilememe tehlikesi, projeye taze para girişi sağlayacak yeni ortaklar bulunmasını gerektirdi. Projenin zamanında bitirilebilmesi için gerekli finansman yeni ortaklardan sağlanacak. İTO bunun için sermaye artırımına gidecek. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da geçtiğimiz hafta Formula 1 pistinde incelemelerde bulunmuş ve projenin zamanında tamamlanacağını söylemişti.

Formula 1 (F1) organizasyonu için kurulan Formula AŞ`nin ilk kuruluş sermayesi 20 trilyon lira olup, rakamın 10 trilyonu İTO, 6 trilyonu İTO Eğitim ve Sosyal Hizmetler Vakfı tarafından olmak üzere 16 trilyonu ödenmişti. Projeye daha sonra TOBB da yüzde 50 pay ile ortak oldu. Projenin 120 milyon dolara mal olması tahmin ediliyor. Sözleşme gereği, (7 yıllık) devlet Türkiye adına her yıl 13.5 milyon dolar yarış yapma bedeli ödemesi gerekiyor. Ancak, gelecek turist ve yapılacak harcamalarla elde edilecek gelirlerin bu masrafı karşılayacağı belirtiliyor.

Türkiye’ye 50 bin turist getirmesi beklenen ve dünyada en fazla izleyici toplayan spor organizasyonu olan Formula 1 (F1), Mayıs 1950’de İngiltere’de start aldı. Bernie Ecclestone’un şirketi, Formula’nın 100 yıllık organizasyon hakkını elinde tutarken, Formula 1’de yarışan 10 takımın bir sezondaki (18 yarışlık) maratonu için harcanan para 3 milyar dolara yaklaşıyor. Formula bir yıl içerisinde Avustralya, Malezya, Bahreyn, San Marino, İspanya, Monako, Avrupa, Kanada, Amerika, Fransa, İngiltere, Almanya, Macaristan, Belçika, İtalya, Çin, Japonya ve Brezilya ülkelerinde düzenleniyor. Yarışların bir ayağı da 19-21 Ağustos 2005 tarihlerinde İstanbul’da (Türkiye) yapılacak. İTO, İstanbul yarışlarına 120 bin seyirci bekliyor. Formula-1 Yarış Pisti ve Tesisleri inşaatı halen İstanbul, Tuzla Akfırat beldesi Tepeören mevkiinde devam ediyor. Pist, 5 bin 378 kilometre uzunluğunda ve 12,5-21,5 metre genişliğinde yapılıyor. Ana, geçici, doğal, VIP tribünler de aynı anda toplam 155 bin kişi yarışları izleyebilecek şekilde inşa ediliyor. Pist, toplam 2,2 milyon metrekarelik bir alan üzerine kuruluyor ve 15 Haziran’da Formula 1 pilotlarına teslim edilecek.

İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ı ziyaret etti. Ziyarette Başkan Topbaş’ın Formula 1 projesinde yer almak istediklerini dile getirmesi üzerine Yalçıntaş, bundan memnuniyet duyacaklarını dile getirdi. Yalçıntaş, Başkan Topbaş’ın desteğinin artarak devam edeceğini ifade ederken, ortaklık konusundaki ayrıntıların önümüzdeki günlerde belli olacağını söyledi. Akfırat beldesinin isim mücadelesi Formula 1 İstanbul Grand Prix’i ile ilgili kararın çıkmasından bu yana Tuzla’nın Akfırat beldesi ile Pendik Kurtköy arasında süren isim mücadelesi mahkemeye taşındı. Akfırat Belediye Başkanı Hilmi Yıldız, Tuzla Adliyesi’ne başvuruda bulunarak, pistin hangi belde sınırları içerisinde olduğunun kesin tespiti için keşif heyeti istedi. Tuzla Asliye Hukuk Mahkemesi hakimlerinden Kemal Gündüz başkanlığındaki heyet önceki gün pist alanında incelemelerde bulundu. Keşif heyeti kararını cuma günü açıklayacak. Formula 1 pistinin tamamı Akfırat beldesinin sınırları içerisinde yer aldığı için kararın Akfırat lehine çıkmasına kesin gözüyle bakılıyor. F1 pistinin Akfırat’ta olduğuna dair hakim kararının çıkmasının ardından artık Formula 1’in başka yerleşim yerlerinin ismiyle anılması tekzibe açık hale gelecek.

Konuyu pek çok yerde gündeme getirmesine rağmen başa çıkamadığını söyleyen Başkan Yıldız, “Ev sahibi olan biziz. İşin cefasını biz çekiyoruz. Müsaade etsinler de bu işin tanıtımı ve reklamı da bize ait olsun.” şeklinde konuştu. Yıldız, “Gece gündüz demeden hazırlık yapıyoruz. Beldenin tüm imkanlarını seferber ettik. Medya organlarında “Kurtköy’de yapılacak Formula 1” ifadesi yer alıyor. Biz bunu düzeltmekten bıktık. Buranın Kurtköy ile hiçbir ilgisi yok. Formula 1, arazisiyle, tesisiyle, her şeyiyle Akfırat’ın içinde.” dedi.