İTÜ Gezi Forumu'ndan Mezuniyet Protestosu



İTÜ Gezi Forumu ve 2013 Mezunları imzalı çağrının tam metni şöyle:

İTÜ Mezuniyetinde Yaşananların Hesabını Soruyoruz

8 Temmuz 2013 günü Ayazağa Yerleşkesinde yapılan İTÜ lisans mezuniyet töreninde, büyük bir provokasyonun eşiğinden dönülmüştür.

Tören sırasında büyük çoğunluğu İTÜ mensubu olmadığı bilinen bir grup, cüppesiz sahaya inmesine izin verilmeyen stadyuma acil çıkış kapısından girerek, özel güvenlik görevlilerinin kontrolünde sahanın kenarında beklemiş ve daha sonra profesyonelce hazırlandığı belli olan dev pankartlar (Başbakan’ın resimleri ve sloganların yazılı olduğu) açarak kışkırtıcı sloganlarla sahaya girmişlerdir. Duruma müdahale etmeye çalışan araştırma görevlileri ve öğretim üyelerine, İTÜ Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa S. Yazgan tarafından hakaret edilmiş ve "size kim olduğumu göstereceğim" denilerek öğretim üyelerinin fotoğrafları çekilmiştir. Saldırgan grubun attığı taşlarla bir kişi yaralanmıştır.

Bu olaylar karşısında üniversite yönetiminin cevaplaması gereken birçok soru akıllara gelmektedir:

İTÜ öğrencileri ve çalışanlarının kimlik kontrolü olmaksızın giremediği kapıdan, mezuniyet töreni günü de olsa iki otobüs dolusu kişi (hiçbir öğrenci bütün mahallesini toplayıp törene gelmediğine göre) yanlarından getirdikleri devasa pankartlarla birlikte üniversiteye nasıl alınmıştır? Güvenlik görevlilerine tören alanı acil çıkış kapısının açılması emrini kim vermiştir? Bu grup rulo halinde sarılı pankartları ile tüm güvenlik görevlilerinin kontrolünde saha kenarında yaklaşık 10 dakika beklediği halde, bu süre zarfında olayın büyümesine engel olacak önlemler neden alınmamıştır? Öğrencilerin mütevazı pankartlarının aksine dev pankartlarını rulolar halinde stadyumun içine nasıl yerleştirmişlerdir? Saldırgan grubun özel güvenlik görevlileri ve sivil polislerin gözü önünde attığı taşlardan İTÜ Rektörlüğü sorumlu değil midir? Bir rektör, üniversitesinin mezuniyet töreninde öğrencilerin, velilerin ve öğretim üyelerinin gözleri önünde yaşanan bu olaylar karşısında “ben nasıl müdahale edeyim” diyebilir mi? Öğretim üyelerine ve araştırma görevlilerine pervasızca hakaret eden, “bu okulun güvenliği benden sorulur” diyen Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa S. Yazgan hakkında bu hakaretleri ve en hafif tabiriyle gereken önlemleri al(a)madığı için meydana gelen güvenlik skandalı sebebiyle bir işlem başlatılması gerekmez mi? Şimdiye kadar diğer üniversitelerin mezuniyet törenlerinde de gezi parkı protestoları yapılmışken, “üniversiteleri yedirtmeyiz” diyerek gelen bu provokatörlere yetkililer neden engel ol(a)mamıştır?

Bütün bu yaşananların, “yetkililer”in bilgisi dahilinde düzenlendiği gün gibi açıktır. Bu nedenle, İTÜ Rektör’ü Mehmet Karaca’nın yaşanan olaylardan dolayı İTÜ kamuoyundan özür dilemesini ve başta İTÜ Genel Sekreter Yardımcısı Yazgan olmak üzere tören güvenliğinden sorumlu kişilerin bu görevlerinden derhal istifa etmelerini veya el çektirilmelerini talep ediyoruz.

Sorularımızı sormak ve başta İTÜ Rektörü Mehmet Karaca olmak üzere sorumluların hesap vermesini talep etmek üzere tüm İTÜ bileşenlerini 11 Temmuz Perşembe günü saat 12:30’da Maslak Yerleşkesi, yemekhane önünde buluşmaya çağırıyoruz.

İTÜ Gezi Forumu ve 2013 Mezunları

Reklam Goruntulenme Bolumu