İTÜ Vakfı I. Mimarlık Ödülleri'ni Kazananlar Belli Oldu

İstanbul Teknik Üniversitesi Vakfı I. Mimarlık Ödülleri, 6 Mayıs 2005 Cuma günü Taşkışla’da düzenlenecek törenle sahiplerine verilecek. Mimarlık Ödülleri’ni, “Bina” kategorisinde Yük.Mim. Melda Gürsel Tabanlıoğlu ve Yük. Mim. Murat Tabanlıoğlu; Yayın/Araştırma kategorisinde Prof. Dr.Afife Batur kazandı.

İTÜ Vakfı, 1984 yılında, İstanbul Teknik Üniversitesi’nin güçlenmesi ve çağdaş düzeye ulaşması için maddi ve manevi katkılarda bulunmak temel amacı ile kuruldu. Kuruluş yılından bu yana önemli atılımlar gerçekleştiren ve 2004-2005 akademik yılında 940 İTÜ öğrencisine karşılıksız eğitim bursu veren İTÜ Vakfı, mimarlık alanında yapılan çalışmaları desteklemek amacıyla Mimarlık Ödülleri vermeyi kararlaştırdı.

İTÜ Vakfı I. Mimarlık Ödülleri için teslim edilen eserleri değerlendirmek üzere, Prof. Dr. Gülsün Sağlamer, Prof. Dr. Mete Tapan, Dr. Yük.Müh.Mimar Doğan Tekeli, Y.Müh. Mimar Yaşar Marulyalı ve Prof. Dr. Hasan Şener’den oluşan jüri, iki kategoride eser seçimi yaptı.
Değerlendirme sonucu;

Melkan Gürsel Tabanlıoğlu ve Murat Tabanlıoğlu’na ait “Doğan TV Center” adlı bina; ulusal/uluslararası mimarlık alanında tasarım ve yapım kalitesinin arttırılmasına, sürdürülebilir bir kalkınma ve çevreyi yaratmaya, mimarlık mesleğinin gelişmesine katkıda bulunmak; mimarlık alanında yenilikçi davranış ve düşünceleri teşvik etmek; bina yapım teknolojilerinin gelişmesine yardımcı olmak kriterlerini karşılamadaki yüksek düzeyini nedeniyle, 2003 “İTÜ Vakfı Bina Kategorisinde Mimarlık Ödülü”ne değer bulundu.

Afife Batur tarafından hazırlanan, bazı bölümleri Günkut Akın, Yıldırım Yavuz, Bülent Tanju, Ayla Ödekan, Pelin Derviş, Gül Cephanecigil tarafından yazılan “M. Vedat Tek, Kimliğinin İzinde Bir Mimar” adlı kitap; ulusal/uluslararası mimarlık alanında mimarlık mesleği ve kültürünün gelişmesine, kaynağının zenginleşmesine katkıda bulunması; özellikle Türk Mimarlık Tarihinde belli bir döneme ışık tutması nedeniyle, 2003 yılı “İTÜ Vakfı Yayın/Araştırma Kategorisinde Mimarlık Ödülü”ne değer bulundu.