İTÜ’de Tasarım ve Sinema Konferansı

Uluslararası 2. Tasarım ve Sinema konferansı 6-9 Nisan 2005 tarihlerinde arasında, İTÜ Taşkışla Binası’nda gerçekleştirilecek. ‘Biçim Filmi İzler’ temalı konferans için sunum özet teslimi 24 Ekim 2004’te sona eriyor.

Konferans kapsamında, ‘Biçim Filmi İzler’ teması ile ‘biçim’ kavramının irdelenmesi amaçlanıyor.

2003 Mayıs ayında ulusal ölçekte düzenlenen birinci ‘Tasarım ve Sinema konferansı, tasarım disiplinlerinin sinema içindeki yerini sorgularken, yapılmış araştırmaları, deneyimleri ve kişileri görülür, bilinir ve paylaşılır duruma getirmeyi amaçlamıştı.
Bu konferansın gördüğü ilgi, iki disiplinin ortak paydasındaki bilgi birikiminin belirginleşmesini ve paylaşılmasını sağladı.
Bu oluşum doğrultusunda ‘Tasarım ve Sinema’ konferansının ikincisinin düzenlenerek, ilkinde olduğu gibi birbirleriyle kesişen tasarım ve sinema konularındaki deneyimlerin paylaşılması hedeflendi.
İlki ‘tasarım harikalar diyarında’ teması ile tasarım disiplinlerinin sinema dünyası içinde yerini belirlerken, ikinci konferans, ‘biçim filmi izler’ teması ile tasarlama eyleminin ürünü olan ve tasarlananın cismini gösteren biçimin, sinema olgusu içinde ortaya çıkan farklı tanımları ve formlarının belirlenmesi, biçim kavramının sinemadaki türlerinin aldığı “biçimlerin” araştırılması ile ilgilenmekte.
Bu doğrultuda, ‘biçim’ kavramı üç ana başlık altında irdelenecek:

Kavram olarak biçim
Biçimlendirici olarak tasarım
Biçimlendirici olarak sinema

‘Biçim Filmi İzler’ temalı konferans için sunum özet teslimi 24 Ekim 2004’te sona erecek.