İZAYDAŞ 2011'de 29 Bin 900 Ton Atık Bertaraf Etti



Kocaeli Büyükşehir Belediyesi kuruluşlarından İzmit Atık ve Artıkları Yakma ve Değerlendirme AŞ (İZAYDAŞ) Genel Müdürü Muhammed Saraç, geçen yıl 29 bin 900 ton atığın yakılarak bertaraf edildiğini bildirdi. Saraç, yaptığı yazılı açıklamada, evsel atıklar ve sanayi atıklarının düzenli depolanarak bertaraf edildiğini anımsatarak, geçen yıl toplam 61 milyon TL ciro yaptıklarını belirtti.
    
2011 yılında 10 milyon TL kar ettiklerine dikkati çeken Saraç, şunları kaydetti:

''Tesiste 2011 yılında 29 bin 900 ton atık yakılarak bertaraf edildi. Evsel düzenli depolama alanlarında günde bin 500 ton evsel atık depolandı. Tesiste bertaraf edilen atıklardan geçen yıl 147 milyon 342 bin 800 kilovatsaat elektrik enerjisi üretildi ve bunun 57 milyon 324 bin kilovatsaatlik kısmı ulusal sisteme verildi, kalanı tesiste tüketildi''

Saraç, il sınırları içerisindeki tüm sağlık kuruluşlarından çıkan tıbbi atıkların da İZAYDAŞ tarafından bertaraf edildiğini hatırlatarak, ''Kocaeli'de 450 noktadan bu tıbbi atıklar toplanıyor. Sağlık kuruluşlarından çıkan patolojik ve tehlikeli atıklar yakılarak bertaraf edilmekte, enfeksiyöz atıklar ise tekrar kullanılabilir ambalajlar içerisinde toplanarak lisanslı araçlarla İZAYDAŞ Sterilizasyon Tesisine getirilmektedir. Sterilizasyon Tesisine getirilen atıkların 160 derecedeki sıcaklıktaki buhar, 5 bar basınç ve 45 dakika süresince sterilizasyonu sağlanmaktadır'' ifadelerini kullandı.