İzinleri 5 Kat İçinmiş!



Beyoğlu Talimhane'de yapılan 10 ve 11 katlı iki binaya 2 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun zeminle birlikte 5 kat inşaat izni verdiği ortaya çıktı. Taksim'in göbeğindeki binaların izinlerinin iki katı yüksekliğe ulaşana kadar yetkililerce nasıl görülmediği merak konusu olurken, uzmanlar, Beyoğlu'nun denetim açısından ciddi tehdit altında olduğunu söyledi.

Beyoğlu'nda Riva Otel'e yapılan üç ek kaçak katla ortaya çıkan usulsüz yapılaşmanın inanılmaz boyutlara ulaştığı belirlendi. Milliyet'te yer alan ve Beyoğlu'ndaki kaçak yapılaşmaya dikkat çeken haberle ilgili olarak konuşan Beyoğlu Belediyesi yetkilileri, sit alanı olan bölgede kat yüksekliklerinin Koruma Kurulu tarafından belirlendiğini belirtmişti. Ancak Kurul'dan alınan bilgiye göre, Talimhane Lamartin Caddesi 16 ve 22 numaralı parsellerde yapılan inşaat projeleri için verilen izin sadece 5 kat için.
Biri zeminle birlikte 11 kat diğeri ise zeminle birlikte 10 kata ulaşan yapıların, 5 katlı tescilli yapılar yıkılarak inşa edildiğini belirten kurulun bir yetkilisi, yıkılan yapıların da korunması gereken sivil mimari örnekleri olduğunu belirtti.

Onaylanan projeye aykırı yükselen inşaatlarla ilgili uygulamaları belediyenin denetlemesi gerektiğini anlatan yetkili, "Sizin fotoğraflarınıza göre orada yapılan iki binanın da kurulun onayladığı projelerle hiçbir ilgisi yok. Onaylı projeleri belediyede var. Yanındaki bina ile aynı boyda olması gerekiyor. Biz gerekli incelemeyi başlattık orada, belediyeye de yazı yazdık" dedi.

'Denetim bilerek yapılmamış'
Mimarlar Odası İstanbul Şube Başkanı Eyüp Muhçu, "Burada denetim yetersizliği değil, denetimin bilerek yapılmadığının düşünülmesi gerekir. Göz yummalar sonucu yapıldığı açıkça ortadadır. Bunu denetim kurumlarının bilmiyor olması düşünülemez.
Beyoğlu'nun geleceği ciddi bir tehdit altındadır. Bu kadar basit konularda denetlemeler yerine getirilemiyorsa, daha büyük projelerde bu görevlerin nasıl yerine getirilebileceği konusunda kaygılarım var" diye konuştu."

Oktay Ekinci: İmar planları ahlak bozuyor
Mimarlar Odası eski Genel Başkanı Oktay Ekinci, "Beyoğlu'ndaki Mimarlar Odası binasının lokalinden baktığın zaman bütün damlar kaçak kat ilavesiyle doludur. Belediyenin kolaylaştırmaları çok önemli. Belediye maili-inhidam (yıkılmaya meyilli) raporu veriyor, komşu parsellerdeki imar yüksekliklerini yüksek tutuyor. Vatandaş yanındaki daha yüksek diye kışkırtılıyor. İmar planları ahlak bozuyor. İnsanın aklında yoksa bile imar planı, 'Sen bunun yanına daha yüksek bir yapı yapabilirsin ya da üzerine kat çıkabilirsin' diye insanın aklına getiriyor" dedi.