İzmir 1. ve 2. İdare Mahkemeleri Karar Verdi: İnciraltı, Turizm Merkezi

Yargıdan, EXPO 2015'in İnciraltı'nda yapılmasının önünü açacak bir karar çıktı. İzmir 1. ve 2. İdare Mahkemeleri, Büyükşehir Belediyesi'nin hazırladığı Nazım İmar Planı'nda İnciraltı'nda EXPO alanı olarak belirlenen arazileri de kapsayan bölgeyi, "Tarımsal niteliği korunacak alan" olarak göstermesiyle ilgili yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Mahkemeler, söz konusu alanın 1991 yılında Bakanlar Kurulu Kararı ile 'Turizm merkezi' ilan edildiğine dikkat çekerek, yasa gereği bu tür alanlarda planlama yapma yetkisinin Büyükşehir Belediyesi'nde değil, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nda olduğunu vurguladı. İnciraltı Bahçelerarası Tabiatını Güzelleştirme ve Değerlendirme Derneği üyelerinin avukatlığını üstlenen Kemal Turan, "Büyükşehir Belediyesi'nin Bölge İdare Mahkemesi'ne yaptığı itiraz da reddedildi. Bu kararla EXPO alanının önü açıldı" dedi.

Turan, mahkemenin verdiği 'yürütmeyi durdurma' kararının, sadece İnciraltı'ndaki turizm merkezi ilan edilen bölgeyle ilgili olmadığını, 8 milyon metrekarelik alanı içine alan 1/25 bin ölçekli İzmir Kentsel Bölge Nazım İmar Planı'nın tamamını kapsadığını öne sürdü. Büyükşehir Belediyesi hukukçuları ise, mahkemenin verdiği yürütmeyi durdurma kararının planın genelini kapsamadığını öne sürdü.