İzmir-Ankara Otoyolu için Çalışmalar Başladı



Karayolları 2. Bölge Müdürü Erol Altun, İzmir- İstanbul Otoyolu'nu kazanan korsorsiyum ile Mart sonuna kadar sözleşme imzalanmasını beklediklerini belirterek, İzmir-Ankara Otoyolu için de ilk somut adımın atıldığını söyledi. Altun, İzmir-Ankara Otoyolu için ön proje ihalesine çıkıldığını dile getirdi. İzmir-İstanbul Otoyolu'nun da sözleşmenin imzalanmasıyla muhtemelen Mart ayında başlanmasının beklendiğini dile getiren Altun, bunun ardından İzmir-Antalya Otoyolu'nun da gündeme geleceğini açıkladı. Altun, İzmir çevre yolunun Çiğli Organize Sanayi Bölgesi çıkışı ile Menemen bağlantısını sağlayacak otoyol bağlantısının da 11 Şubat'ta ihale edileceğini belirtti. Altun, "Önümüzdeki dönemin en büyük ulaşım projeleri İzmir ve Ege Bölgesi'nde gerçekleşecek" dedi.

İzmir Ekonomik Kalkınma ve Koordinasyon Kurulu bünyesinde oluşturulan İzmir-İstanbul Otoyol Alt Komite Üyeleri, Karayolları 2. Bölge Müdürü Erol Altun'u ziyaret etti. Kurul üyelerine bilgi veren Altun, 7 milyar dolara yap-işlet-devret modeli ile ihale edilen İzmir-İstanbul otoyol projesinde Devlet Planlama Teşkilatı ile Hazine'nin imtiyaz sözleşmesi üzerindeki incelemesinin devam ettiğini söyledi. İncelemenin önümüzdeki günlerde sona ereceğini ve Yüksek Planlama Kurulu'nun mart sonu gibi konsorsiyumla anlaşma imzalayacağını tahmin ettiklerini ifade eden Altun, ardından inşaata başlanmasını beklediklerini kaydetti. Altun, "Kredi ve finansman bulma yükümlülüğü de konsorsiyuma verildi. Ancak kredi ile ilgili herhangi bir sıkıntı yok. Konsorsiyumu oluşturan 6 kuruluş da otoyol inşaat projesinde yetkin firmalar. Gebze'de şantiye kurma hazırlıklarına başladılar. İzmir'de de yer baktılar. İnşaatın 5-6 noktada birden başlayacağını tahmin ediyoruz. 6 konsorsiyum üyesinden her biri 80 kilometre yol inşa etse, otoyol 4 yıl içinde biter" şeklinde konuştu.

Antalya'ya uzar

İzmir-Ankara Otoyolu için de önproje ihalesine çıkıldığını açıklayan Altun, İzmir-İstanbul otoyol projesinin de Antalya'ya uzamasının kaçınılmaz olduğunu dile getirdi. "Bu sağlandığı takdirde ülkemize gelen turistler de rahatlıkla bölgeler arasında seyahat edecek" diyen Altun, şu bilgileri verdi:

"Turist başına 700 dolar olan harcama 5 bin dolarlara yükselebilecek. Karavan turizmi işlerlik kazanacak. Hedeflenen projeler tamamlandığında İzmir, sadece İstanbul, Ankara, Trakya Bölgesi ve Antalya ile değil, Avrupa ve Asya Kıtaları ile de otoyollar aracılığıyla doğrudan bağlanacak. Önümüzdeki, dönemin en büyük ulaşım projeleri İzmir ve Ege Bölgesi'nde gerçekleşecek."

Yakın takip

Kurul üyeleri Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Cemal Öztürk ve Dimes Genel Müdürü Erol Diren'le ziyareti gerçekleştiren İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı İlknur Denizli ise, İzmir'in çevre il ve ilçelerle ulaşım sorunlarını yakından takip ettiklerini söyledi. İzmir-İstanbul otoyolunun eş zamanlı olarak her iki yönden de başlaması için İzmir Ekonomik Kalkınma Koordinasyon Kurulu'nun özel gündem oluşturduğunu belirten Denizli, "İzmir'i İstanbul'a bağlayacak bu projeye çok büyük önem veriyoruz. Ankara otoyol projesini gündeme getireceğiz. Bu sayede sadece İzmir değil, bölgenin de ekonomisi kazanacak" dedi.

İzmir kamuoyunun gündeme getirdiği bu konunun hükümet tarafından da paylaşılmasından memnuniyet duyduklarını ifade eden Denizli, "Biraz daha hızlı harekete ihtiyaç duyuyoruz. Bunun için kurul olarak Ankara başta olmak üzere lobi çalışması yapılması gereken her yerde olacağız" diye konuştu. MÜSİAD İzmir Şube Başkanı Cemal Öztürk ve Dimes Genel Müdürü Erol Diren de bu işin takipçisi olmaya devam edeceklerini belirtti.