İzmir Böyle İstedi!



İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, deniz ulaşımını geliştirmek amacıyla sipariş ettiği 13 yeni yolcu vapuru ve üç yeni arabalı yolcu gemisinin isimlerini belirlemek için internet üzerinden başlattığı anket sonuçlandı. 8 Mayıs 2014'te başlayan ankette, 30 Mayıs’a kadar isim önerileri alındı. Bine yakın öneri arasından daha önce başka bir gemiye verilmiş isimlerle (mevzuat gereği Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nda kayıtlı gemi isimleri) ahlâk kurallarına aykırı olanlar, ticari mesaj içerenler ya da harf ve yazım hataları barındıranlar sistem tarafından elendikten sonra en çok oyu alan 50 ismin oylamasına geçildi.

İzmirlilerin yeni gemilerin isim annesi ya da babası olmak için kıyasıya yarıştığı anket büyük ilgi gördü. 45 gün süren ankette, 511 bin 190 oy kullanıldı. İzmir kulüplerinin taraftarları arasındaki rekabetin de bütün heyecanıyla yansıdığı anket sonucunda şehrin duyarlılıkları da ortaya koyulmuş oldu. "Soma" ve "Gezi" isimlerinin de yarışa ortak olduğu ankette en yüksek oyu “1881-Atatürk” ismi aldı. 21 Haziran saat 18.00’de son bulan anket sonuçlarına göre İzmir’in yeni gemilerine verilecek 16 isim şöyle sıralandı: 1. 1881-Atatürk, 2. Gürsel Aksel, 3. Cengiz Kocatoros (Gode), 4. Soma, 5. Gezi, 6. Vahap Özaltay, 7. Attila İlhan, 8. Buca, 9. Dario Moreno, 10. Hasan Tahsin, 11. Yalı Çapkını, 12. Sait Altınordu, 13. Umur Bey, 14. Kubilay, 15. Ahmet Piriştina, 16. Metin Oktay.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, körfezdeki deniz ulaşımının daha konforlu, daha hızlı ve daha güvenli hale getirmek için sipariş ettiği 15 yolcu gemisinden ilk ikisinin isimleri "Çakabey" ve "Dokuz Eylül" olarak belirlenmişti. Karbonkompozit malzemeden yapılan dünyanın en büyük yolcu gemisi olma özelliğini taşıyan yeni gemilerin tamamının hizmete girmesiyle birlikte deniz ulaşımının toplu ulaşım içindeki payı iki kat artacak.