İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden Çevre ve Şehircilik Bakanlığına Dava



İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanan planlara askıda itiraz ettiği ve 27 Ekimde Danıştay 6. Dairesi'nde dava açtığı bildirildi. Socar&Turcas Grup Şirketler Başkanı ve Petkim Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Petkim'in imar planları için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na dava açmasının bakanlık ile belediye arasındaki bir olay olduğunu belirterek, ''Bize herhangi bir olumsuz etkisi söz konusu değil, bizim imar planlarımız geçerli, geçerliliğini koruyor, biz de zaten işlerimizi yürütüyoruz, süreç geriye işlemez'' dedi.

Süreç nasıl gelişti?
    
Geçmiş yıllarda Petkim devlete ait olduğu için tesislerin birçoğu imar planlarına işlenmedi. Özelleştirmenin ardından sosyal donatı alanları, yeşil alanların belirlenmesi işi ise sonraya bırakıldı. Tesis çalışmalarına devam ederken İzmir Büyükşehir Belediyesi geçen yıllarda 1/25 bin ölçekli Nazım İmar Planı'nı hazırladı, tesisi imar planlarına işledi. Çevre ve Orman Bakanlığı'nca yapılan 1/100 bin ölçekli çevre düzeni planlarında da tesis aynen kaldı.
    
Büyükşehir Belediyesi, alt ölçekli plan olan ve ilçe düzeyinde çalışmayı öngören 1/5 bin ölçekli planlarda ise sosyal donatı alanları, yeşil alanları ve kamuya terk edilmesi gereken bölgeleri yetersiz buldu. Petkim'e bu değişikliklerin yapılmaması halinde planların onaylanmayacağı bildirildi. Bunun üzerine Petkim yeni çalışma yaptı ve bunu da Büyükşehir Belediyesine gönderdi. Petkim'in yaptığı son değişikliklerle ilgili görüşmeler devam ederken bir yandan da eksik kalan bölümler için yeni işlemler yapılması istendi. Petkim son kararnameyle yetkileri eline alan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na da imar planlarını gönderdi. Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, görüşmeler devam ederken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın planları onayladığını öğrendi. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca onaylanan planlara askıda itiraz etti ve Danıştay 6. Dairesinde dava açtı. Belediyenin dava dilekçesinde yapılan işlemlerde kamu yararına karar alınması gerektiğini belirttiği öğrenildi.
    
''Belediyelerin baypas edilmesi'' olarak nitelendirilen, 17 Ağustos 2011'de yürürlüğe giren kararla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na harita, her tür ve ölçekte çevre düzeni, nazım ve uygulama imar planlarını, parselasyon planlarını ve değişikliklerini resen yapmak, yaptırmak, onaylamak, iki ay içinde yetkili idarelerce ruhsatlandırma yapılmaması halinde ruhsat ve yapı kullanma izni vermek, kamu ya da özel kişilere ait taşınmazlar üzerinde yapılacak yatırımlara ilişkin 3 ay içinde onaylanmayan etüt, çevre düzeni, nazım ve uygulama planları ya da ruhsatlandırma ve yapı kullanma izinlerini vermek şeklindeki yetkiler verilmişti.
    
Petkim'in açıklaması
    
Socar&Turcas Grup Şirketler Başkanı ve Petkim Yönetim Kurulu üyesi Kenan Yavuz, dava konusunun belediye ile bakanlık arasındaki bir olay olduğunu söyledi. Davanın Petkim'le ilişkili olmadığını belirten Yavuz, şöyle konuştu:
    
''Bizi olumsuz etkileyen bir konu yok ortada. Büyükşehir belediye başkanımızın da Petkim'in işlerini aksatma yönüyle ilgili herhangi bir durumu değil bu. Petkim açısından herhangi bir sıkıntı söz konusu değil. Kimin onayladığının çok fazla bir önemi yok bizim için. Bakanlık onaylamaz, büyükşehir belediyesi onaylar. Netice itibarıyla aynı sonuca çıkar. Bize herhangi bir olumsuz etkisi söz konusu değil, bizim imar planlarımız geçerli, geçerliliğini koruyor, biz de zaten işlerimizi yürütüyoruz, süreç geriye işlemez.''

Kocaoğlu: Plan yetkimizi korumak için dava açtık

Konuyla ilgili bir açıklama yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise her zaman yatırımcının yanında yer aldığını belirterek, “Dava açma nedenimiz, olağanüstü hallerde kullanılması gereken 9. maddenin alışkanlık haline getirilerek her konuda kullanılması ve Büyükşehir’in plan yapma yetkisinin elinden alınmasına karşı yasal yollardan hak arama girişimidir. Büyükşehir Belediyesi’nin hükmü şahsiyetini ve yetkisini korumak içindir” diye konuştu. Petkim yatırımının yapılabilmesi için Büyükşehir Belediye Başkanlığı olarak her türlü planlamayı yapıp yatırımın önündeki engelleri kaldırdıklarını söyleyen Başkan Kocaoğlu, şöyle devam etti;

“Buna rağmen, nereden kaynaklandığını bilemediğimiz nedenlerle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na İmar Yasası’nda olağanüstü haller için yetki veren 9. maddesi uygulamaya konuldu. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin plan yetkileri yok sayılarak resen plan yapıldı. Büyükşehir Belediyesi’nin açtığı dava kesinlikle yatırımın önünü kapatmıyor. Biz dava sürecinden önce Petkim üst yönetimi ile görüştük. Öneri planlarının bize gelmesi durumunda dava açılmayacağını defalarca bildirdik. Ve bunda mutabık kaldık. Buna rağmen 9. madde devreye girince dava açma süresi dolacağından zorunlu olarak yargıya gittik. Petkim yetkilileri bizim önerdiğimiz ve doğru olduğuna inandığımız planı Büyükşehir Belediyesi’ne getirdiği an davadan çekileceğiz. Dava açma nedenimiz Petkim’e ya da yatırımcılara karşı bir tavır değildir. Dava açma nedenimiz olağanüstü hallerde kullanılması gereken 9. maddenin alışkanlık haline getirilerek her konuda kullanılması ve Büyükşehir’in plan yapma yetkisinin elinden alınmasına karşı yasal yollardan hak arama girişimidir. Sadece Büyükşehir Belediyesi’nin hükmü şahsiyetini ve yetkisini korumak amacını taşımaktadır. Bu alışkanlık devam ettiği ve Büyükşehir’in plan yetkisi kullanıldığı müddetçe de bu süreç böyle devam edecektir. İzmir Büyükşehir Belediyesi her konuda yatırımcının yanında ve destekçisidir. Olmaya da devam edecektir. Yeni Kent Merkezi ve İnciraltı’ndaki çabalarımız bunun en belirgin örneğidir. Petkim’deki özel durumu İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yatırımcıya karşı olduğu şeklinde yorumlamak sağlıklı bir yaklaşım değildir”.